Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. januar 2010 kl 20.15 Folk: Sverres røtter

Sverres røtter

Med sterke røtter i gamle kvenske tradisjoner utvinner Sverre Opdahl tjære av nesten tusen år gamle fururøtter. (Foto: Siivet AS/NRK)
Med sterke røtter i gamle kvenske tradisjoner utvinner Sverre Opdahl tjære av nesten tusen år gamle fururøtter. (Foto: Siivet AS/NRK)
Hvorfor er enkelte mennesker så fulle av energi og livsmot? Har de funnet en hemmelighet vi andre ikke vet om? 87-årige Sverre Opdahl er en slik person. For ham er den storslåtte finnmarksnaturen en evig kilde til opplevelser og undring.

Med sterke røtter i gamle kvenske tradisjoner utvinner han tjære av nesten tusen år gamle fururøtter. Sverre vandrer rundt i naturens gourmetkjøkken og tar for seg av den arktiske naturens smaker og lukter.

Den siste tjæremile
Like før St. hans i sommer tente 87-årige Sverre Opdahl i Skoganvarre i Finnmark sin siste tjæremile. Når de siste dråpene av "skogens blod" piplet ut av mila tre-fire døgn senere, betydde det slutten på mange hundre års tradisjon – et eldgammelt håndverk som Sverre selv gjenopptok da han ble pensjonist.

Da Sverre vokste opp, og i generasjonene før ham, var Skoganvarre storleverandør av tjære til kyst- og fjordstrøk i Finnmark. I dag er Sverres mile den siste i drift i Nord-Norge. Tjæren fra mila hans er blitt betegnet som den beste i landet, og er etterspurt av museer og trebåtentusiaster.

Selv om tjæretradisjonene nå er avsluttet har Sverre fortsatt tusen ting å ta seg til ute i naturen. – Siden kommer aldri, sier han, og er sikker på at et aktivt liv ute i naturen er en viktig del av hemmeligheten bak det gode liv. Og ikke minst hans jernhelse i en alder av 87 år.

Egenprodusert dokumentar (2009)
Programansvarlig: Anstein Mikkelsen fra Siivet AS.
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900