Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. april 2003 kl 19.55 Påsken i Kautokeino - Holbbit libaidit

Årets høydepunkt i Kautokeino

Sara Ellen Anne Eira og Dag Erik Pedersen er programledere når det skal handle om påskefering i Kautokeino. (Foto: NRK SAMI Radio)
Sara Ellen Anne Eira og Dag Erik Pedersen er programledere når det skal handle om påskefering i Kautokeino. (Foto: NRK SAMI Radio)
Påsken i Sameland er samenes viktigste høytid. Det er en eksostisk, fargerik og spennende opplevelse. Kveldens program gir oss høydepunkter fra påskefestivalen som er en 10 dagers reise i samisk kultur. Kautokeino er treffstedet for ungdom, og i løpet av påskeuken arrangeres både konserter og filmfestival der.

Dag Erik Pedersen og Kautokeino-jenta Sara Ellen Anne Eira er verter og inviterer seerne til en annerledes påskefeiring. Innholdet er samiske tradisjoner, fantastisk natur og ultramoderne samiske rytmer. - Vi gleder oss til å vise samenes kulturmekka. Konfirmasjon, cabaret, joik, musikk, filmfestival, scootercross, reinkappkjøring og mye mer står på programmet, sier Sara og Dag Erik.

Konserter og film
Det er tett program i påsken i Kautokeino, og en skal være god, skal en få med seg alt! I år kan tilreisende nyte flere store konserter med blant andre Johan Sara jr. og den samiske heavyjoik gruppa, Intrique. Påskeaften arrangeres tradisjonen tro joike- og sangkonkurransen Samisk Grand Prix med deltakere fra Norge, Russland og Sverige.

Filmfestivalen byr på hele 10 premierer, og årets store trekkplaster er en ung samekvinne fra Nord-Finland. Anne Risten Juuso er kåret til Russlands vakreste og beste kvinnelig skuespiller. 24 år gamle Anne Risten har en av hovedrollene i filmen "Gjøken", og hun er blitt en stor stjerne i russisk filmverden med flere anerkjente priser. I kveldens program blir det intervju og reportasje med henne.

Reinkappkjøring
Et av påskens virkelig store høydepunkter er VM i reinkappkjøring som er blitt et populært arrangement. Det er et fartsfylt verdensmesterskap med flere tusen tilskuere, og her er både unge og gamle i aksjon både på og utenfor banen.

Det er med andre ord mye spennende å glede seg til for seerne, som er så heldig å få med seg alle høydepunktene fra årets påske i sameland.

NRK SAMI Radio
Egenprodusert magasinsending
Programledere: Sara Ellen Anne Eira og Dag Erik Pedersen
Prosjektleder: Liv Inger Somby
Pressekontakt: Sabine Skarstad, 23 04 99 18/90 18 36 10