Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 5. oktober 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Skeive bøker

Skeive bøker


Per Knutsens siste roman "Gamle menns elskov" er sår og utleverende, mens Gudmund Vindlands "Villskudd" fra 1979 ble et gjennombrudd for homofil litteratur med sitt optimistiske bilde av ung homofil kjærlighet. I kveld ser programleder Siss Vik på skeive bøker.

Siss Vik har truffet forfatter Per Knutsen på London Pub, de homofiles mest kjente møtested i Oslo. Til samtalen med Per Knutsen kommer også den unge og åpent homofile politikeren André Oktay Dahl for å gi tilkjenne sine tanker om innholdet i Knutsens siste bok, "Gamle menns elskov". Her skriver Knutsen personlig og direkte og uten omsvøp om homofile menn som sliter med å møte alderdommen. Det har blitt en sår og utleverende bok som gjør sterkt inntrykk.

Forfatteren Per Knutsen debuterte i 1976 med barneboken "Gutten og ørna" og er kanskje mest kjent for sine barne- og ungdomsbøker som han har høstet flere priser for. Wam og Wennerød-filmene "Lakki" og "Sebastian" er basert på Knutsens romaner "Gutten som kunne fly" og "Svart Cayal". På midten av 1980-tallet begynte Per Knutsen å skrive bøker for voksne, og i flere av disse romanene er hovedpersonen homofil.

Homofil litteratur
I 1979 kom boken "Villskudd" av Gudmund Vindland ut. Boken ble et gjennombrudd for homofil litteratur og er blitt stående som en av de vesentligste bøker om homofil kjærlighet som har blitt skrevet i Norge. "Villskudd", som ble skrevet for over 30 år siden, gir et optimistisk bilde av ung homofil kjærlighet. Bokprogrammets reporter Anita Reinton Utgård har møtt forfatteren for å snakke om boken.

Vi spør om homofil litteratur er blitt desillusjonert i løpet av de siste 30 årene. Forfatteren Børge Skråmestø gir oss også en liste over de fem beste homsebøkene i verdenslitteraturen. Bøker han selv har anbefalt i sin bok "Håndbok i homsing".

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.

Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no