Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. mai 2005 kl 20.40 Drømmen om Norge: Nordmann, hva er du?

Stian og knappestøperen

Stian Barsnes Simonsen og Knappestøperen, spilt av Jan Grønli. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Stian Barsnes Simonsen og Knappestøperen, spilt av Jan Grønli. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Vi er kommet til veis ende i NRKs store kulturhistoriske reise "Drømmen om Norge". På en skitur gjennom skogen møter Stian Knappestøperen, spilt av Jan Grønli, og får en vanskelig oppgave: Å bevise at Norge og nordmenn har en egen identitet. Ellers havner hele gjengen i støpeskjeen.

Stian er på vei gjennom marka for å møte sin Solveig og nyter skogens ensomhet. Han lytter samtidig til radionyhetene, der det annonseres at Norge for fjerde år på rad er kåret til verdens beste land å bo i, og at Norge nå har over ett tusen milliarder kroner på bok.

Hva er du, nordmann?
Med ett støter Stian på en skremmende, svartkledd skikkelse som snakker på rim. Det er Knappestøperen (Jan Grønli), som stiller ham spørsmålet: - Hva er du, nordmann? Knappestøperen mener nordmenn mangler kjerne, ryggrad og karakter, og vil starte med å sende Stian i støpeskjeen.

Stian prøver å forsvare seg og ramser opp det gode han og Norge har gjort gjennom historien, slik vi har opplevd det gjennom reisen han har tatt oss med på. Men Knappestøperen er slett ikke fornøyd, og Stian må love å komme opp med noe bedre før de møtes ved neste korsvei.

Stian har egentlig ikke tid til dette tullet, for han får stadig nye tekstmeldinger fra Solveig som venter utålmodig. I løpet av skituren støter han på Knappestøperen flere ganger, og hver gang er han sikker på å ha funnet svaret på hva som er typisk norsk. Men Knappestøperen rister oppgitt på hodet, og mens skituren går mot slutten, blir han stadig mer truende…

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge", en serie på tolv halvtimes episoder.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har hatt seertall på opp mot 660.000 seere. Serien er nominert til Gullruten 2005 i klassen for beste magasin/kulturprogram.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Les mer:
Vises også i Nett-TV
LENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende