Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. oktober 2002 kl 21.30 Faktor: Riddere i kulissene

Hundre års kamp for eget operahus

Valgerd Svarstad Haugland og Bjørn Simensen feirer det endelige vedtaket: Det blir opera i Bjørvika (Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet/All Over Press)
Valgerd Svarstad Haugland og Bjørn Simensen feirer det endelige vedtaket: Det blir opera i Bjørvika (Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet/All Over Press)
Natt til 18. juni 2002 ble historisk da operasjef Bjørn Simensen endelig kunne avslutte en langvarig kamp – Norge skulle få et eget operahus. ”Faktor” har fulgt Ridder Simensen og noen av de ansatte ved Den Norske Opera frem mot den endelige avgjørelsen.

3,3 milliarder blar det norske folk opp til Bjørvika-operaen. Hva kan vi forvente å få igjen av pengene? Noen av de ansatte ved Den Norske Opera vet hva de kan vente seg – en arbeidsplass med god ventilasjon og levelige arbeidsforhold.

En annerledes operasjef
I tillegg til å følge Simensen den nervepirrende natten, kikker vi bak kulissene hos de som arbeider i Folketeaterbygningen. Arne Johansen kaller seg sjefen på operaen og har ansvaret for sikkerheten i publikumsdelen av operaen. Selv har han vokst opp i nærheten av Bjørvika, nærmere bestemt i Gamlebyen i Oslo. Som ung hadde han ikke stor kjennskap til opera, men fra 1958 og frem til i dag har han fått med seg så mye som 902 forestillinger.

Dårlige arbeidsforhold
Johansens kjærlighet til jobben sin er stor, og han vil heller bli et operafantom enn å pensjonere seg. Men han kan også fortelle om dårlige arbeidsforhold og en bygning som rett og slett ikke holder mål. Eldre mennesker har besvimt under forestillinger på grunn av varme og dårlige lufteforhold, og han er glad for at legevakten er rett rundt hjørnet. Varmerekorden er opp mot 35 grader.

Tunge løft
Også scenearbeiderne Pål Godager og Jørn Schauerud kan røpe at det blir mange unødvendig tunge løft fordi Folketeaterbygningen rett og slett er for trang for kulisser som fraktes inn og ut. Uten fungerende lufteanlegg blir arbeidsdagen tung selv for den sterkeste. ”Faktor” og reporter Maria Konow Lund tar oss med bak scenen, inn i trange korridorer og ser på forholdene som gjør livet surt for de to scenearbeiderne.

Bli med operasjef Simensen og de andre ridderne i deres utrettelige kamp mot elendige arbeidsforhold, og avslutningen på en hundre år lang kamp for eget operahus!

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder: Cathrine Wik
Programskaper: Maria Konow Lund
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96