Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. november 2003 kl 19.30 Puls

Livsstilen gjør oss syke

Ernæringseksperten Fedon Lindberg kommer i studio i kveldens Puls for å snakke om en sykdom som blir mer og mer utbredt – livsstilsdiabetes, eller diabetes 2.

Som vanlig svarer Lindberg på forskjellige spørsmål om kosthold og helse, men tar spesielt opp det stadig økende problemet med diabetes i befolkningen.

En befolkningsgruppe er spesielt sterkt rammet av livsstilsdiabetes – nemlig innvandrere – da spesielt de med pakistansk og indisk bakgrunn. Nå begynner resultatene fra en omfattende undersøkelse blant innvandrere i Oslo å komme frem. Det viser seg at det forekommer opptil fem ganger mer diabetes blant ikke-vestlige innvandrergrupper enn ellers i befolkningen.

Vi møter en kvinne som har fått diabetes 2 og som nå må lære å lage riktig mat. Hun får gode råd fra ernæringsrådgiveren ved Lovisenberg sykehus, Shanden Dhirad. Puls spør hva myndighetene gjør med dette stadig voksende problemet.

Etter sendingen vil Fedon Lindberg sitte klar for å svare på spørsmål fra seerne på nettet, www.nrk.no/puls.

Et lusent problem
På denne tiden av året dukker det ofte opp et kravlende og kløende problem hos barna, nemlig hodelus. Puls har møtt to åtte år gamle venninner som forteller hvordan de smittet hverandre med lus og hvordan de ble kvitt plagen til slutt. I tillegg til råd fra insekteksperten Reidar Mehl fra Folkehelsa har redaksjonen fått inn en mengde tips fra seerne som deler sine erfaringer med de ekle krypene.

Ny frisk for Puls
Programleder Anbjørg Sætre Håtun og resten av redaksjonen brukte sommeren til å fornye Puls. Helseprogrammet har nå et eget ekspertpanel som gir gode råd til seerne. Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse). De skal dekke hvert sitt område for seerne. I høst vil redaksjonen også lage forbrukersaker med tips fra seerne.

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252