Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. august 2002 kl 23.30 Fanget i fortiden

Søndager med Van Veeteren

Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) står ovenfor et nytt bestialsk mord i den svenske krimserien
Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) står ovenfor et nytt bestialsk mord i den svenske krimserien "Fanget i fortiden" " (Foto: SVT)
Inspektør Van Veeteren og hans team fortsetter jakten på en bestialsk morder i andre del av serien ”Fanget i fortiden”. Det er blitt funnet et hodeløst lik uten armer og føtter, og alle spor peker bakover.

I første del av denne serien så vi en mann forlate fengslet etter å ha tilbrakt størsteparten av sitt liv der. Mannen hadde blitt dømt for to mord og hadde nå fullført straffen sin også for det siste. Han satte seg på bussen på vei til stedet han kom fra, uten å vite hvordan de der hjemme ville motta ham. Et år senere blir det funnet et hodeløst lik uten armer og ben.

Dette var opptakten til en ny mordgåte for politiets etterforskere, med Van Veeteren i spissen. Men hva skjuler seg bak det brutale mordet på Leopold Hoofer? Og hvilken forbrytelse har drapsofferet sonet? Det er en mulighet for at svaret finnes akkurat der. Men spørsmålene er mange for Van Veeteren og hans medarbeidere.

”Fanget i fortiden” bygger på romanen ”Återkomsten”.

Om forfatteren
Den svenske forfatteren Håkan Nesser har skrevet flere krimromaner om inspektør Van Veeteren, og tre av disse er filmatisert for tv. Nesser er en svært populær krimforfatter. Bare i Sverige har han solgt flere hundre tusen eksemplarer av bøkene om denne skikkelsen, og så mye som 2,5 millioner seere fulgte med hver uke da seriene gikk på svensk tv.

Norsk
Det er ikke en helsvensk produksjon vi får se. Regissøren Martin Asphaug er norsk og har regissert alle de tre seriene NRK har vist. Norske Camilla Strøm Henriksen hadde også en sentral rolle i den første serien ”Det grovmaskede nettet”. Hun vil mange huske fra norske filmer som ”En håndfull tid” og ”Weekend”.

Van Veeteren
Som en slags svensk utgave av vår egen Konrad Sejer, er Van Veeteren en enslig mann i 40-årene som bor alene med hunden sin, og har et raffinert og noe anstrengt forhold til kvinner. Han forakter alle som ikke tenker like kjapt som han selv, og nøler ikke med å si rett ut hva han mener. Men sine uspiselige samarbeidsevner til tross, innerst inne er han et varmt menneske og en livets poet som kjemper for det gode.


Samproduksjon mellom SVT og NRK Drama
Originaltittel: Äterkomsten
Regi: Martin Asphaug
Manuskript: Ulf Ryberg
Skuespillere: Sven Wollter, Åsa Karlin, Anders Palm, Barbro Hiort af Ornäs, Claes Ljungmark, Fredrik Hammar og Steve Krantz
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf. 23049841

Bilder
1 Inspektør Van Veeteren (Sven Wollter) står ovenfor et nytt bestialsk mord i den svenske krimserien ”Fanget i fortiden” (Foto: SVT)
2 Van Veeteren (Sven Wollter) må nøste seg bakover i tid for å finne svar på hvem som drepte Leopold Hoofer (Foto: SVT)
3 Renberg (Steve Kratz), Ewa Moreno (Åsa Karlin) og Rooth (Fredrik Hammar)utgjør det sterke teamet som bistår inspektør Van Veeteren i jakten på en brutal morder i den svenske krimserien ”Fanget i fortiden”. (Foto: SVT)