Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 15. mai 2012 kl 21.30 Bokprogrammet: Kan urett gjøres godt igjen?

Hevn


Kan hevn være rettferdig? Hevnen er en av menneskenes sterkeste drivkrefter - men hjelper det? I sesongens siste Bokprogrammet møter vi tre forfattere som utforsker temaet.

Robert Wilson er en britisk forfatter bosatt i Portugal som er godt kjent for norske lesere gjennom de fire bøkene om inspektør Javier Falcon i Sevilla. Nå er han ute med boken "Den største straffen" der vi introduseres for en ny helt: Charles Boxer som jobber som kidnappingskonsulent.

I tillegg til den nokså utradisjonelle jobben går han ikke av veien for litt "ekstra-service" når kidnappingsofferets far ønsker en avslutning utenfor lovens rammer. Selv om hevn er en sterk og forståelig drivkraft, får vi det bedre når vi har utført den endelige gjengjeldelsen? - Dette ønsker jeg at leserne mine skal kjenne på i sitt innerste, jeg vil at de skal måtte strekke sine moralske grenser. Men personlig tror jeg ikke på hevn. Jeg tror at du da kryper inn i det samme hullet som overgriperen, sier Robert Wilson.

Ny bok fra Anne Holt
Anne Holt er i innspurten av en ny krim som kommer til høsten. "Skyggedød" er en roman der hun skriver om barnemishandling. - Dette er mitt viktigste og desidert vanskeligste prosjekt noensinne, sier Holt. Som de fleste krimforfattere har også Anne Holt utforsket hevn som motiv. - Hevn er et grunnleggende menneskelig behov. Det jussen gjør feil, er at vi ikke anerkjenner at det også ligger et hevnmotiv i straffen. I henhold til norsk lov er straffen kun preventiv. Det er samtidig en fantastisk verdighet i at pårørende etter katastrofale forbrytelser finner seg i at det er samfunnet som skal rydde opp etter den uretten som er blitt begått. Jeg er ikke sikker på at jeg ville hatt den samme verdigheten i den situasjonen.

Sannheten om Scandinavian Star
Kjell Ola Dahl er også kjent som kriminalforfatter, men er nå igang med en dokumentarbok om Scandinavian Star-katastrofen. 159 mennesker omkom i mordbrannen ombord på passasjerfergen påsken 1990. Mange av de etterlatte arbeider fortsatt med å få gjenopptatt saken. - Det er kanskje den eneste muligheten du har for å komme til bunns i hva som egentlig skjedde, slik at de kan de legge saken bak seg og gå videre. Samtidig har jeg også møtt etterlatte som sier "nå vet jeg at jeg har prøvd alt, da kan jeg gå videre i livet".

Kjell Ola Dahl ser klare paralleller til Utøya. Også på ScandStar var det mange barn og unge som mistet livet, og foreldrene var ikke i stand til å komme dem til unnsetning. Om Utøya sies det at man skal snu hver stein. I denne saken er ikke alle steiner snudd.

Egenprodusert litteraturprogram 2012
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder : Bjørn Hulleberg
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske tlf: 41 50 67 47
TV-seere bes henvende seg til Publikumservice