Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. februar 2007 kl 23.25 Utsyn: Å leve som flyktning

Det elendige livet som illegal immigrant

Reporteren Sorious Samura anvender Günther Wallraff-metoden for å vise hvordan det er å være illegal immigrant fra Afrika til Europa.

På 70-tallet maskerte den tyske reporteren Wallraff seg som tyrker og kom med avslørende reportasjer om diskriminering i tysk arbeidsliv. Samoura utgir seg som illegal immigrant og får selv føle på huden og se med egne øyne hva det vil si å være ulovlig innvandrer fra Afrika til Europa.

Samuras dokumentar reiser også flere viktige spørsmål, bl.a. om individets rett til å søke seg til et bedre liv uten krig og fattigdom.

"Lysløypa" til England
Reisen starter nord i Marokko, der vi finner Samura ute i skogen sammen med flere hundre andre immigranter. De venter alle på det riktige øyeblikket til å snike seg inn i den spanske enklaven Ceuta. For alle disse illegale innvandrerne betyr Europa en ting: arbeid.

Samura kommer seg inn i Ceuta sammen med Theo. De stikker seg vekk sammen med hundrevis andre i en nedlagt fabrikk for at immigrasjonsmyndighetene ikke skal fakke dem. Boforholdene er horrible. Allerede er drømmen om Europa begynt å fortone seg som et mareritt.

Vel inne i Spania gjør Samura all slags arbeid for å komme seg videre. Han møter også sjenerøse mennesker, som Thommy, men også folk som lurer ham. Han får hjelp til å krysse den spansk-franske grensen og når fram til Calais på Den engelske kanal med tog.

Like jævlige forhold
Og her får Samura det store sjokket: Boforholdene for hordene av illegale immigranter er like jævlige her som i Ceuta. En sudaneser, Arick, forklarer til ham: "Hvert eneste minutt tenker jeg på hvordan jeg skal klare å komme meg over kanalen til England. I London behandler de deg i alle fall som et menneske."

Samme natt sniker Arick og Samura seg om bord i en trailer med kurs for England. Dokumentaren er full av avslørende detaljer om de illegale innvandrernes liv. Kommer Arick og Samura fram til sitt endelige mål? Får de uttelling for alle sine lidelser og anstrengelser?

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Living with Illegals
Produsert av: SWPictures
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no