Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. mars 2005 kl 20.35 Bak Karl XIIs gamasjer

Bak kameraet med Brødrene Dal

I kveld får du se hvordan serien om Brødrene Dal og Karl XIIs gamasjer ble til. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I kveld får du se hvordan serien om Brødrene Dal og Karl XIIs gamasjer ble til. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer er ved veis ende. Med ellevill humor er mysteriet løst og gamasjene kommet til rette. Hvordan serien ble til, er også en morsom affære.

Regissør Dieter Kriszat fulgte produksjonen, og oppdaget at humoren satt løst ikke bare under opptak, men også når filmkameraet var slått av. Noen av skøyerstrekene til hovedrolleinnehaverne mellom opptakene er vel verdt å få med seg i kveld!

Karakterene
Bakomfilmen lar oss også bli bedre kjent med noen av karakterene. Trond Kirkvaag, Lars Mjøen og Knut Lystad som spiller brødrene, Grethe Kausland som spiller professor Bodil Surkle-Fæhrt og Åsleik Engmark som tolker flere roller, snakker om "sine" figurer.

Ekte politi
Som i serien blir vi også i denne bakomfilmen tatt med på en reise i tid, til Karlstad i 1905 hvor noe av handlingen foregår. Her flyter det med champagne, men den er nok ikke så ekte som skuespillerne kunne ønske. Politifolkene i sluttscenen fra Slottet derimot, er helt ekte politidamer som vet akkurat hvordan håndjernene skal brukes og skurkene knebles.

Stor stab
Vi får også høre om hvordan regissør Torunn Calmeyer Ringen jobber i forhold til skuespillerne, og vi får oppleve sminkøren og de andre produksjonsfolkene i aksjon. Det er ikke få som er med når det skal lages ti episoder av en serie!

Å bruke dyr i en slik produksjon, er ingen enkel sak, for det er ikke alltid at dyrene vil gjøre det slik regissøren og skuespillerne har tenkt. En liten ponni kan klare å skape stor ståhei..

Vi får ellers vite at Altademningen slett ikke er så stor som den ser ut til på tv, og vannet har absolutt ikke den styrken som vi har fått inntrykk av....

Egenprodusert bakomfilm fra NRK Barn og Ungdom
Regi: Dieter Kriszat
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,