Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. juli 2005 kl 19.30 Viten om: Legen på linjen

Medisin gjennom skjermen

Programleder Anja Philip ser nærmere på nye kommunikasjonsmuligheter for leger og pasienter. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)
Programleder Anja Philip ser nærmere på nye kommunikasjonsmuligheter for leger og pasienter. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)
I fremtiden kommer flere og flere av oss til å besøke legen gjennom skjermen fra sitt eget hjem. Programleder Anja Philip og Viten om-redaksjonen blir med når én av Danmarks 200 000 pasienter får hjelp i eget hjem via telemedisin.

71 år gamle Margrethe Jensen kan koble seg opp til sykehuset gjennom en internettforbindelse til tv-apparatet, et kamera og en ekstra telefon. Dermed kan spesialister sitte på kontoret sitt og samtidig vurdere Jensens tilstand og hvordan behandlingen skal legges opp videre.

Legene selv ser store muligheter i teknologien som allerede er tilgjengelig, og mange pasienter setter stor pris på å bli hjemme. Jensen har vært innlagt syv ganger de siste to årene, og vil helst at det blir lenge til neste gang hun må på sykehuset. – Jeg har vært så mye på sykehuset at jeg får helt frysninger for alt som heter termometer og så videre. Jeg orker ikke at noen skal ta på meg, sier hun. I begynnelsen var hun litt usikker på hva som skulle hvor av alt utstyret for å koble seg opp til sykehuset, men nå har hun blitt kjent med utstyret og er mer enn fornøyd med å være hjemme.

Om serien
Selv om Schrödingers katt har tatt sommerferie, blir det fortsatt fjernsyn for de kunnskapstørste på torsdager. I den danske dokumentarserien "Viten om" tar programleder Anja Philip seerne med på mange vitenskapelige eventyr.

Dansk dokumentarserie (2004)
Originaltittel: "Viden om: Lægen på linien"
Produsert av DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252