Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. april 2007 kl 20.05 Sommer på Saltön

Sommeridyll fra Sverige

MacFie (Per Myrberg), Blomgren (Tomas von Brömssen), Sara (Hanna Bogren), Johanna (Ulla Skoog), Emily (Anki Larsson). (Foto: Bo Håkansson)
MacFie (Per Myrberg), Blomgren (Tomas von Brömssen), Sara (Hanna Bogren), Johanna (Ulla Skoog), Emily (Anki Larsson). (Foto: Bo Håkansson)
Fem uker fremover blir det gjensyn med den svenskprodusert serien om livet på Saltön, i den svenske skjærgården. Serien er i fem deler og bygger på Viveca Lärns to første bøker om et fiktivt vestkystsamfunn.

Serien fikk fantastisk mottakelse i Sverige. Nesten 2, 5 millioner satt klistret da første episode rullet over skjermen, og enda flere fulgte avsnitt nummer to.

En svensk dramaserie har ikke hatt slik suksess siden "Skärgårdsdoktoren" på 90-tallet. Men heller ikke her fulgte så mange seere med fra starten.

Om serien
Saltön er en stemningsfull og rolig fortalt serie, som på tradisjonelt vis beskriver vanlige og uvanlige mennesker i det lille kystsamfunnet. Serien starter med at vi møter Sara (Hanna Bogren), en ung enke fra storbyen. Hun har fått seg jobb på den lille kroen på Saltön og har bestemt seg for å begynne med blanke ark. Forberedelsene til den store midtsommerfesten er akkurat i gang da Sara ankommer.

Hun kommer umiddelbart i kontakt med de fargerike innbyggerne, og dem er det mange av: den eksentriske og mystiske birøkteren MacFie (Per Myrberg) som bor alene, den dystre tobakkshandleren Blomgren (Tomas von Brömssen) og hans korpulente kone Emily (Anki Larsson) som bare lengter etter et nytt liv og en ny kropp.

På Saltön lever også den kjærlighetssyke Johanna (Ulla Skoog) som bor sammen med sin sønn, hermetikkprodusenten Månsson (Jan Holmquist) og hans unge kone Kristina (Lisa Werlinder) som angrer på det livet hun har gitt seg inn på.

Sommeren nærmer seg, men denne gangen ser ingenting ut til å bli slik det har vært før. Kjærlighetens veier er uransakelige og påvirker alle i det lille samfunnet.

Hovedpersonene

Emily Blomgren (Anki Larsson)
Emily har vært husmor i 30 år, serverer av og til på pensjonatet. Hun er gift med Thomas Blomgren, og sammen har de datteren Paula som bor på en misjonærstasjon i Afrika.

I rollen som Emily møter vi Anki Larsson. Hun har vært frilansskuespiller i 26 år, og har først og fremst drevet med barneteater og frie grupper i Stockholm. Hun spilte Evas mamma Majsan i "Eva og Adam", og medvirket i Jens Jonssons novellefilm "Fragile".

Thomas Blomgren (Tomas von Brömssen)
Thomas er innehaver av Saltöns tobakksbutikk som også fungerer som samlingspunkt.

Tomas von Brömssen har tidligere arbeidet med Carin Mannheimer i langfilmen "Rika barn lekar bäst" samt i tv-filmen "Flickan som inte kunde säga nej". Han har medvirket i Viveca Lärns julekalender "Håll huvet kallt Eddie", og er ellers godt kjent i Norge som humormann.

Sara Palm (Hanna Bogren)
Sara slutter som barneskolelærer da hennes man dør og flytter til Saltön for å jobbe som servitør på Restaurang Lilla Hunden. Hun bor på Johannas loft.

Hanna Bogren er 32 år og spiller nå i Tsjekhovs "Måsen" på Göteborgs Stadsteater. Rollen som Sara er Hannas første store i film- og tv-sammenheng.

Johanna Karlsson (Ulla Skoog)
Johanna arbeider på Saltöns konserveringsfabrikk, men ønsker seg heller en mann på heltid enn en heltidsjobb. Hun leier ut loftet sitt til nykommeren Sara. Johanna bor sammen med sin sønn Magnus, som egentlig burde ha flyttet hjemmefra for lenge siden.

Ulla Skoog er også godt kjent i Norge, først og fremst for sine mange humorroller på tv og scene.

William MacFie (Per Myrberg)
William er en eldre mann som har forlatt sin franske kone og sin karriere som utenrikskorrespondent for å leve sammen med katten Clinton på sitt barndomssted Saltön.

Per Myrberg har medvirket i en drøss med film- og tv-produksjoner, i alt fra "Hedebyborna" der han gestaltet Baron Urse til "Rederiet" der han spilte Margareta Remmers eksmann.

Første episode
Det er sommer og alle innbyggerne på Saltön er klare til å ta imot årets sommergjester. En av dem er den unge enken Sara, som skal begynne å jobbe på restauranten Lilla Hunden.

Midtsommer nærmer seg og livet går sin vante gang for beboerne, men akkurat denne sommeren skal alt forandre seg.

Serien ble første gang sendt våren 2005.

Svensk dramaserie (2004)
Originaltittel. Saltön
Produsert av: SVT
Med: Tomas von Brömssen, Ulla Skoog, Anki Larson, Hanna Bogren, Per Myrberg, Anders Nyström, Lena Brogren, Jan Holmquist og Lisa Werlinder.
Regi og manus: Carin Mannheimer


LENKER
  • Les mer