Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. mars 2006 kl 19.55 Ut

17. mai i bygd og by

Familien Svartvasmo i Oslo gjør klar til 17.mai-feiring. (Foto: Inger Lill Persett, NRK.)
Familien Svartvasmo i Oslo gjør klar til 17.mai-feiring. (Foto: Inger Lill Persett, NRK.)
I Oslo er det full diskusjon om hvorfor vi feirer 17. mai, og Jørgen mistenkes for å ha drukket øl. I Kiberg lager Petra sjalusidrama ved å flørte med en annen gutt enn kjæresten. Dennis og Local Young Ones opptrer på ungdomshus.

På skolen diskuteres klesvalg, og hvorfor vi feirer 17 mai; få vet egentlig hvorfor.

Jørgen skal gå i barnetog for siste gang, men han vet ikke hva mer han skal gjøre den dagen. Mor dekker bord til gjester, og hun regner ikke med Jørgen.

Jørgen er også usikker på hvilke klær han vil velge, men får hjelp av mor. Tonen er lett og god dem imellom.

Jørgen bestemmer seg for å dra på en tilstelning på skolen med venner, men kjeder seg. Dermed drar han hjem, og mor mistenker ham for å ha drukket øl. Vi har sett at det ikke er tilfelle!

Familiens gjester ankommer, og det blir en fin 17. mai-stemning.

Sjalusidrama
Moren til Petra syns det er ok at Petra og Arnt Remy har sex hjemme. Vi møter kjæresteparet mens de fortsatt ligger i sengen. Saara sitter på sengekanten og prater.

Petra er lei av Arnt Remys drikking og heller ut hjemmebrenten. Senere flørter hun med kameraten hans. Han er eldre og har bil. Arnt Remy blir fortvilet, pakker og drar sin vei.

Svimmel tivolitur
Dennis velger å satse på boksingen framover og skriver under kontrakten med Randolf. Men han skal likevel ha det gøy med venner!

Dennis drar på 16.mai-fest og rapper på ungdomshus. Så drar han på fest hos en kompis og videre på tivoli. På 17. mai blir det en prøvelse for festløven å kjøre karusell med nevøen.

Om serien
Mange unge føler at foreldrene er til hinder for egen utvikling og frihet. De voksne på sin side må forsøke å finne en balanse mellom grensesetting og det å stole på barna sine. NRK har fulgt tre tenåringsfamilier i en spennende brytningstid. Filmingen har foregått med to kameraer i hver familie – ett fulgte tett på den unge, mens det andre fulgte far og mor. Resultatet har blitt den unike dokumentarserien "Ut" i syv deler – en slags "Ungdommens råskap" for tv.

Opptakene foregikk våren 2005, og NRK hadde akkurat avsluttet filmingen da en ulykke rammet trondheimsfamilien. 17 år gamle Dennis som NRK hadde fulgt tett i flere måneder, ble påkjørt og drept. Det er med samtykke fra Dennis’ nærmeste familie og venner at serien blir sendt. De mener at han selv ville ha ønsket det. For å få en verdig avslutning på historien om Dennis, er det siste og syvende programmet viet tapet av Dennis og tiden etterpå.


Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta
Opptak og regi Oslo: Nader Izadpanah og Inger-Lill Persett
Opptak og regi Trondheim: Gry Kårstad og Linn Amundsen
Opptak og regi Kiberg: Svein Bæren og Håkon Haugsbø.
Postproducer: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik, cathrine.wik@nrk.no 23 04 80 93/ 93227480
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364


LENKER
  • Beskrivelse av familiene