Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. mars 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Det magiske tallet 0,8

Taekwondomester Thomas Kullvik skal prøve 0,8 på en murstein i kveldens sending.
Taekwondomester Thomas Kullvik skal prøve 0,8 på en murstein i kveldens sending.
Vill steinknusing og porselenkasting skaper kaos skulle en tro. Men fysikere og matematikere mener noe annet. Det viser seg at et mønster går igjen i alle bruddflater. Formen på en sprekk i sprø materialer har et mønster som styres av et tall. Kanskje tallet kan brukes til å forutsi jordskjelv?

I verden er det en liten gruppe fysikere som mener de har oppdaget et nytt universelt tall med en egen magi. De mener tallet 0,8 styrer mønsteret i bruddflatene til alle såkalt sprø materialer som for eksempel aluminium, kritt og porselen.

Teorien om 0,8 er kontroversiell. Den snur opp og ned på all tradisjonell bruddmekanikk. Ingeniører har ristet på hodet, de undersøker som regel hvorfor materialer oppfører seg forskjellig, mens fysikere og matematikere tvert imot leter etter likheter. Det er forskere i Trondheim, Oslo og Paris som har jobbet seg fram til dette tallet.

Taekwondomester Thomas Kullvik skal vise hvordan en murstein lar seg dele med bare nevene. Og skal vi tro forskerne, er tallet 0,8 viktig også i Taekwondo!

Om Schrödingers katt
Programmet samler over 600.000 seere hver uke. Programleder Gry Molvær fikk Folkeopplysningsprisen 2003. "Programleder Gry Molvær presenterer vanskelige temaer i et språk som mange forstår", mener juryen for Folkeopplysningsprisen 2003.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760