Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. juli 2002 kl 22.00 Cityfolk: Rotterdam

Originaler i Rotterdam

René Ras bor i Rotterdam og digger Elvis. (Foto: NPS)
René Ras bor i Rotterdam og digger Elvis. (Foto: NPS)
René er far til to, og kona og barna må hele tiden leve med et femte ”familiemedlem” – Elvis. Hos kafévertinnen Mar i Rotterdam er det alltid happy hour, men myndighetene vil helst rive lokalene. Joâo er en lokal Petter Smart som jobber på et av Rotterdams mange verft.

Med Elvis som pappfigur i leiligheten trives familiefaren René bra. Ved siden av jobben i en garasje dreier livet seg om hans Elvis-mani. Renés og konas utseende, huset de bor i og det meste ellers handler om det store idolet. Men ungene kan tydelig styre seg. Begge mener pappas Elvis-sleik er kvalme greier.

Kampen for tilværelsen
Mar heter vertinnen i de fattiges kafé i Rotterdam. Hun kjenner gatens folk godt, for Mar var selv en gang blant gatens løse fugler. Kafeen er et tilfluktssted for mange slags folk i kvarteret. Stedets berømte ertesuppe kan du også ta med deg ut, om du har med et spann. Mars problem er at hun ikke mottar offentlig støtte til driften. Kafeen er i prinsippet ulovlig, så myndighetene vil helst stenge og rive. Men Mar har vært ute en vinternatt før. Hun gir seg ikke så lett.

Joâo Smart
Roboter, motorsykler, biler – Joâo har konstruert en mengde av dem og laget flere prototyper. Kona er alltid nervøs når Rotterdams Petter Smart skal teste noe nytt. I kjelleren har han også et atelier, og Joâos malerier selges over alt i Nederland.

Om serien
Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere år har scoret høyt med dette konseptet. NPS er tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de tre siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin femte sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Drammen. I siste runde av Cityfolk denne sommeren gjenstår besøk hos folk i Oslo (sending torsdag 25. juli).

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57