Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 31. januar 2003 kl 00.10 007 - agent i egen klasse

Ingen midtlivskrise for Bond

Pierce Brosnan er den foreløpig siste i rekken av ulike skuespillere som har gitt liv til James Bond (Foto: RM Associates)
Pierce Brosnan er den foreløpig siste i rekken av ulike skuespillere som har gitt liv til James Bond (Foto: RM Associates)
En gentleman – med rett til å drepe. James Bond er blitt en seiglivet actionhelt, som fortsatt fyller opp kinosalene 40 år etter at han dukket opp på lerretet for første gang. Nå er han snart aktuell med en ny film, forøvrig den 20. i rekken. I kveldens dokumentar blir vi enda bedre kjent med den nonchalante helten, og skuespillerne som har tolket ham.

I dokumentaren angripes historien og myten om James Bond fra flere sider, med ett mål for øye: Å komme under huden på den velpolerte actionhelten.

Ulike tolkninger
Vi møter alle som har spilt James Bond i storfilmene, fra Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore og Timothy Dalton til Pierce Brosnan. Hva mener de kjennetegner James Bond?

Skuespillerne har tolket helten på ulike måter, som har gjort filmene svært forskjellige. Mens Roger Moore ser på menns alter ego som en tegneseriefigur, ser Timothy Dalton en sårbar helt med et langt mørkere sinn.

Vakre kvinner blir det også, men med et ganske annerledes utgangspunkt enn det vi er vant til fra filmene. Jane Seymour, Maude Adams og Mariella Frostrup diskuterer sjarmørens kvinnesyn.

Reisen i James Bonds verden tar oss med til Jamaica, Los Angeles og Geneve, og et raskt dypdykk i Q’s arsenal av raske biler og nyttige dupeditter. Vi får også se klipp fra samtlige av de så langt 19 ulike Bondfilmene.

Mennene bak kamera
Produsenter og regissører har tilført ulike elementer til legenden om James Bond, og i dokumentaren forteller de hva de selv synes de har tilført actionhelten som alle menn vil være – og alle kvinner vil ha. Blant disse er et eksklusivt intervju med den nå avdøde Terence Young, regissøren bak de første filmene. Etter hvert nøstes trådene helt tilbake til tiden da engelskmannen Ian Fleming skrev historier om James Bond på Jamaica.

Britisk dokumentar
Regi: Chris Hunt
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96