Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. november 2002 kl 23.20 Lesekunst: Lesebrillenes rolle

Er det noen kunst å lese?

Er det ikke slik at når vi har lært å lese, så kan vi lese? Det siste programmet i serien ”Lesekunst” går inn i litteraturvitenskapens verksted og tar opp de store teoretiske spørsmålene rundt litteraturen. Sammen med programleder Gunnar Grøndahl vil professor Atle Kittang grovsortere disse teoriene, og fortelle hvilke lesebriller som synes å være mest anvendelige i dag.

Hva er det spesifikke ved litteratur? Hva er det som gjør litteratur til kunst? Hva er poesi? Hva er en forfatter? Hva skjer når vi forstår litteratur? I moderne tid var det noen russiske studenter på begynnelsen av 1900-tallet som for alvor begynte å stille slike spørsmål. De ville gjøre litteraturen til vitenskap. Senere på 1900-tallet er den ene teorien etter den andre blitt lansert, og fått sin plass innenfor litteraturfaget, omtrent som merkevarene i et supermarked.

Om ”Lesekunst”
Litteraturserien er et trimedialt eksperiment hvor både radio, fjernsyn og internett er involvert. Dette er det tiende og siste tv-programmet. I tillegg har P2 sendt 16 programmer om litteratur. Stoff om forfattere og fagartikler ligger ute på nrk.no. Serien er laget i samarbeid mellom NRK og landets fire universiteter.

Egenprodusert litteraturserie
Programleder Gunnar Grøndahl
Prosjektleder Hege Jensen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83LENKER
  • Nettadresse