Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 27. november 2007 kl 20.10 Putins revolusjon

Putins veier

Vladimir Putins vei til toppen, hans overlegne grep om makten i Kreml og hans planer for det nye Russland skal det handle om i en fersk fransk dokumentar (sendes i to deler). Russlands avtroppende president og kommende statsminister blir her gått etter i sømmene som sjelden før.

Igjen viser Russland til tidligere storhet, ikke minst ansporet av Putin. På en helt annen måte enn forgjengerne Jeltsin og Gorbatsjov klarer Putin å vinne gehør hos sine landsmenn.

Selvsagt hjelper det at russisk olje selges til rundt 100 dollar fatet. Etter rubelkrakket i 1998 har Putin klart å stabilisere den russiske økonomien. Til dette kommer at Russland er tilbake som en (nesten) intakt våpenmakt og verdensmakt.

Putin, FSB, Kreml
Men hva med Putin selv? Var han egentlig den ukjente outsideren som besteg maktens trone?
Den franske dokumentaren tar oss med gjennom 30 år av Russlands etterkrigshistorie, med fokus på Putins personlige historie. Den munner foreløpig ut i at han blir landets statsminister.

Etter at Putin effektivt og metodisk har innført et russisk system der FSB og hans håndgangne menn i Kreml har kontrollen, utøver landets hemmelige tjenester (FSB) i dag en makt som langt overgår den KGB hadde.
Psykologisk gulag

Russerne går til urnene for å velge ny nasjonalforsamling 2. desember. Putins parti, Det forente Russland, har ikke engang behøvd å stille i valgkampen i de russiske etermediene. Putin har allerede sørget for at de taler "hans språk", og partiet hans er umåtelig populært.
Den franske dokumentaren viser hvordan Putin har "privatisert" staten, tvunget den politiske opposisjonen i kne og tatt kontrollen over mediene. Den peker ham ut som en selvsikker tsar, i spissen for et forbrukersamfunn befolket av mennesker som lever i en psykologisk gulag.

Fransk dokumentar (2007)
Originaltittel: The Putin System
Produsert av: MercuryMedia
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no