Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. januar 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Ålefangeren

Den mystiske ålen

I kvldens program møter vi Rune Flataas fra Høylandet. Han prøver å gjøre sin sterke interesse for fisk og fangst til en tilleggsnæring.(Foto: Høylandet Film & TV Produksjon AS)
I kvldens program møter vi Rune Flataas fra Høylandet. Han prøver å gjøre sin sterke interesse for fisk og fangst til en tilleggsnæring.(Foto: Høylandet Film & TV Produksjon AS)
En av de fiskene forskerne vet minst om når det gjelder formering og vandring, er ålen. Denne skapningen som er både elsket og hatet, har til alle tider vært omgitt av myter og overtro. I mørke høstnetter, når månen er borte, starter millioner av åler vandringen dit de kom fra, for å gyte. Det er denne vandringen som er starten på historien.

I kvldens program møter vi Rune Flataas fra Høylandet. Han prøver å gjøre sin sterke interesse for fisk og fangst til en tilleggsnæring.

For noen år siden lånte Rune noen åleruser for å lære seg knepet med å fange disse skapningene som de fleste dansker og mange kokker har mye godt å si om. En av disse er kokebokforfatter Helge Hagen. Han viser oss hvordan vi enkelt kan tilberede røkt ål på vår egen veranda.

Gamle fangstmetoder
Året etter at Rune startet med å fiske ål med småruser, lånte han en storruse for å stenge av hele Høylandsvassdraget, som er det største sidevassdraget til Namsen. Dette var et eksperiment mange fulgte med interesse. Både myndigheter og grunneiere var spente på om det skulle gå mye laks i rusa som sperret hele elveløpet.

Det går ut mellom 5 og 10 000 kg ål i elva Bjøra, og Rune håpet selvfølgelig at mange av disse skulle havne i det innerste rommet i rusa hans. Men han hadde også lyst til å prøve gamle fangstmetoder. Derfor laget han en ålefelle etter gamle tegninger, og monterte den i en bekk. Det er ikke mange som fanger ål i Norge, men ålen er en stor ressurs som er lett å få solgt.

To typer
Det finnes to typer ål i verden, den amerikanske og den europeiske. Underlig nok er begge født ved Amerikas kyst, men bare larvene til den europeiske haiker med golfstrømmen, og i løpet av omtrent et år er den her på Norskekysten. Og fra kysten og opp elver og bekker, til de innerste fjellvann, vandrer de små glassålene for å finne seg en innsjø eller tjern de kan leve i, i 10 til 15 år.

Naturdokumentar produsert av Høylandet Film & TV Produksjon AS
Regi Lornts Mørkved
Redaksjonsleder Ut i naturen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83