Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 7. november 2007 kl 20.00 Lydverket

Et forrykende møte med Brasil

Favelaen Jardin Leme er nabolaget til rapperne i Z'africa Brasil. (Foto: Håvard Bråthen)
Favelaen Jardin Leme er nabolaget til rapperne i Z'africa Brasil. (Foto: Håvard Bråthen)
I ukens Lydverket setter vi fokus på en by hvor hip hopen er mer vital enn i kanskje noen annet sted i verden. Vi får blant annet være med til en favela hvor selv ikke politi slipper inn.

Mens Rio de Janeiro har fått mye oppmerksomhet for sin partybefengte baile funk, er det kun hip hop som regjerer i Brasils største by São Paulo, og sjangeren er i en enorm utvikling.

Mens São Paulos rappere før stort sett bedrev blårkopiering av amerikansk hip hop, så er byens rappere nå i ferd med å ta i bruk den rike brasilianske musikkarven og skape sin egen unike musikalske identitet.

Jardin Leme er nabolaget til rapperne i Z'africa Brasil. Denne favelaen er kontrollert av den kriminelle organisasjonen PCC, og politiet slipper ikke inn her. Lydverkets kamerateam derimot fikk tillatelse av PCC til å filme fra Jardin Leme og ble med Z'africa Brasil på både fotballkamp og sambafest!

Lydverket fikk også et eksklusivt innblikk i innspillingen av Brasils mest etterlengtede rap-plate. Superprodusentene Instituto jobber med en post-mortem-utgivelse av den fantastiske rapperen Sabotage, som ble drept for fire år siden mens han jobbet med andreplata si.

Som flere av São Paulos rappere hadde Sabotage en nær fortid som narkolanger og kriminell, og hip hop ble et viktig talerør for ham og mange ungdommer som har det vanskelig i gettoene rundt São Paulo.

I sendingen blir seerne også bedre kjent med Rappin’ Hood, som er en av Brasils mest respekterte og beste rappere, samt Mamelo Sound System som jobber bevisst for å ta brasiliansk hip hop et steg videre med sin selverklærte "afro-futuristiske brasilianske hip hop".

Egenproduksjon
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Åslaug Sem
Kontaktperson, Lydverket: Vivi Stenberg 23048421/48170315 ,
Kontaktperson, Marked og kommunikasjon: Hilde Ljøen, 23047236/95701147
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no


LENKER
  • Se også