Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. september 2006 kl 19.55 Røst

Hektisk sommer

Mats og de andre i redaksjonen jobber på harde livet for å rekke alt til første sending. (Foto: Halvard Jakobsen)
Mats og de andre i redaksjonen jobber på harde livet for å rekke alt til første sending. (Foto: Halvard Jakobsen)
Når været er varmt og solen står som høyest, da er det også mest å gjøre for innbyggerne på Røst. Tore venter på dommen over sesongens fangst, mens Oluf er travelt opptatt med å få sauene på sommerbeite. Mats begynner å få premierenerver.

Folket på Røst er travelt opptatt på forskjellige fronter. Tore på "Røst sjømat" har heldigvis fått den tørkede fisken i hus, og den kan dermed ikke bli ødelagt av dårlig vær. Men han er ennå ikke sikker på kvaliteten, som skal bedømmes av en fagperson, "vrakeren". Han skal snuse, smake, kjenne på og undersøke en enorm mengde fisk, og hans analyser kan bety millioner i forskjell på inntekten. Det er spennende tider for Tore.

Sommerbeite
Evigunge Oluf (87) tar ikke fri selv om han ikke er i båten. Sammen med sønnen Oddleif har han ansvaret for en del sauer, og nå er det tid for å få dem på sommerbeite. Det foregår på en liten øy utenfor Røst, og det er en liten utfordring å få alle dyrene trygt i land og helskinnet over de glatte svabergene.

Ungdomsradio
Mats er ildsjelen bak Radio Røst sitt eget ungdomsprogram. Sammen med redaksjonen jobber han på spreng med å få alt klart til premieresendingen. Det begynner å gå opp for han at to timers sending er mye tid å fylle, og spørsmålet er om de rekker å gjøre alle forberedelsene før de skal på lufta.

Grillproblemer
Varaordfører Rino har hyggelige planer for St. Hans-feiringen. Planen er å grille hvalkjøtt sammen med venner og familie på Kårøya, like ved Røst. Dessverre er ikke værutsiktene særlig gode, men Rino gir seg ikke så lett.

Om serien
Ytterst i Lofoten ligger øygruppen Røst. Her lever snaut 700 mennesker og et ukjent antall sjøfugler. Røst står for 30 prosent av verdens tørrfiskeksport, og øygruppen har nesten ikke arbeidsledige, kan skilte med full barnehagedekning og har fylkets yngste befolkning. Hvordan er livet på Røst?

Tålelig bra, ser det ut til. I løpet av åtte episoder følger vi noen av øyas innbyggere i deres dagligliv. Foruten en fantastisk natur, blant annet med verdens største dypvannskorallrev og enorme fuglekolonier på flere millioner, har Røst et livskraftig og velfungerende lokalsamfunn. Andelen millionærer er høy, og øya er ikke truet av fraflytting.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Troms (2005)
Redaktør: Halvard Jakobsen
Regi: Halvard Jakobsen, Kåre Johannes Inderberg
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900