Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. juli 2012 kl 19.30 Med elg i linsen og rev bak øret

Naturvideo som lidenskap


Noen av de flotteste dyrefilmene i Norge filmes av hobbyfotografer. Det er folk som til daglig driver med noe helt annet, men som har naturvideo som lidenskap. Når fridagene kommer, står de klare med kamuflasjeklær, kamera og stativ for å komme seg ut til dyrelivet.

Tre av disse fotografene viser sine flotteste filmer i Ut i naturen og forteller om lure triks og vanskelige dilemma. For hva gjør du når det fantastiske motivet rett foran kameraet kanskje dør mens du holder på? Og kan du lage jaktfilmer for jegerforeninger når du egentlig er motstander av jakt? Og hvis du har sett en hestehvisker i aksjon, så er kanskje tiden inne for å se elg-hvisking!

Dreper ikke det man er glad i
Arve Henriksen fra Vennesla bruker arbeidstiden sin så langt fra naturen som han kan komme: Han jobber på små øyer av stål ute i Nordsjøen. Ute på plattformen står han ofte og drømmer seg til skogen hjemme på Sørlandet, der han farter rundt med kamera og stativ.

- Jeg har reist mye rundt og filmet mer eksotiske dyr både på Nordkalotten og i Afrika, men ingenting slår skogene her hjemme, sier han.

Jaktfilmer er det stor interesse for blant jegere, og Arve har laget flere av disse. Men filmene hans har ofte en vemodig tone, og det er ikke uten grunn.

- Jeg respekterer folk som jakter, men selv liker jeg det ikke. Man dreper ikke det man
er glad i, sier Arve.

Bukke-kamp på liv og død
Rune Fossøy, naturfaglærer i videregående, bruker også mye av fritiden sin i naturen, med videokamera. For noen år siden ville han filme villrein, og lå i Forelhogna nasjonalpark for å få flotte opptak i brunsten. Da fikk han festet et lite skup til videoteipen: Reinsdyrbukker som er i ferd med å slåss seg til døde. Hvordan det gikk, får du se når Ut i naturen viser de unike opptakene til Fossøy.

Rever i oppkjørselen
En annen naturglad lærer er Anders Tveit på Iveland. 6-klassen hans blir ofte dradd med ut i skogen for å tenne et bål, sitte og snakke litt, kjede seg og finne på og bare være i skogen. For Anders er det viktig å formidle sin naturglede videre. Det prøver han også å gjøre i filmene sine.

En sommer hadde Anders en flokk reveunger som stadig kom på besøk utenfor huset hans i skogen. Han la ut mat til dem og filmet dem i lek og moro. Men så oppdaget grevlingene i nabolaget at det var godbiter å få. Og hva skjer når begge når matfatet samtidig?

Sendt tidligere.


Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland (2008)
Programleder: Anne Marie Kvassheim, tlf 90 18 13 10
Redaktør: Terje Dale, tlf 91 53 24 30
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no