Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. mai 2003 kl 19.55 Pattedyrenes verden: En vellykket form

Pattedyrenes fascinerende verden

Sir David Attenborough er tilbake med en ny naturserie,
Sir David Attenborough er tilbake med en ny naturserie, "Pattedyrenes verden". (Foto: BBC)
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen forskjellige arter, og gjennom ti fantastiske programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir Richard Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene utfra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene – store og små – blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Første program
I Australia studerer Attenborough to merkelige skapninger. Det australske nebbdyret og maurpinnsvinet har noe til felles med reptilene – de legger fortsatt egg! For første gang i historien får tv-seerne se hva som skjer inne i hiet til nebbdyret etter at egget er klekket. Nebbdyrmoren dier barnet sitt på samme måte som vi mennesker og andre pattedyr gjør.

De fleste av Australias pattedyr føder bitte små, underutviklede babyer, som kryper oppi tryggheten til pungen på morens mave der de også får næringsrik melk. Pungdyrene finnes i en rekke forskjellige arter; fra koalaer i trærne og røde kenguruer i ørkenen til deres slektning steinkenguruen på klippene.

I Sentral- og Sør-Amerika finnes det også pungdyr. Hovedsakelig pungrotter som lever i trærne, men vi får også se en spesiell variant av pungrotten som har tilpasset seg et liv i vannet. Ved hjelp av et spesielt infra-rødt undervannskamera får vi følge med når dyret fanger fisk i bekmørket, kun ved hjelp av labbene og følehårene.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir Richard Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364