Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 2. april 2010 kl 13.15 Film: Hennes Majestet Fru Brown

Dronningen og hestepasseren

Dronning Victoria (1819-1901), som i filmen spilles av Judy Dench, fikk etter hvert et fortrolig forhold til hestepasseren John Brown (Billy Connolly).
Dronning Victoria (1819-1901), som i filmen spilles av Judy Dench, fikk etter hvert et fortrolig forhold til hestepasseren John Brown (Billy Connolly).
Hun er verdens mektigste kvinne. Han er en tjener fra Skottland. Deres unike vennskap skulle forandre et helt imperium. "Hennes Majestet Fru Brown" handler om hvordan den skotske hestepasseren John Brown ble dronning Victorias fortrolige. Han gis æren for at hun vendte tilbake til det offentlige og politiske liv etter å distansert seg fra sitt folk etter tapet av sin kjære Albert.

Året er 1864. Den britiske dronning Victoria (Judy Dench) har trukket seg tilbake fra offentligheten – ulykkelig og deprimert over tapet av sin høyt elskede mann, prins Albert, som døde av tyfus tre år tidligere. På slottet er man bekymret både for dronningen og kongehusets framtid. For ved å neglisjere sine offentlige plikter har dronning Victoria distansert seg fra sitt folk og mistet både tillit og sympati.

Verken hennes nærmeste familie eller rådgivere makter å trekke henne ut av isolasjonen før John Brown (Billy Connolly), som tidligere har tjent prins Albert, ankommer slottet.

Ridetur med dronningen
Hans jobb er å passe regentens hester samt å ledsage henne på eventuelle rideturer. Hver dag
stiller han opp på plassen med dronningens hest, til tross for at han har fått instruks om bare å gjøre hesten klar hvis dronningen ønsker det.

Hans tålmodighet gir til slutt resultat. Dronningen gir etter for hans insisterende respektløshet og rir en tur. Den ene turen blir til flere, og langsomt begynner dronning Victorias depresjon å slippe taket.

Uvanlig vennskap
John Brown er den eneste som ikke behandler dronningen med den påkrevde ærbødighet og etikette. Og nettopp denne likefremheten, som til tider grenser til uforskammethet, gjør et stort inntrykk på dronningen. Han formår å vekke hennes følelser og livsglede til live igjen, og han blir snart hennes eneste fortrolige.

Hans oppgave blir nå å beskytte dronningen. Han ivaretar sitt verv med en pliktoppfyllenhet og en ansvarsbevissthet som ikke helt rimer med hans formelle posisjon. Dermed skaffer den godeste John Brown seg også noen mektige fiender både ved hoffet og i regjeringen.

Men også befolkningen ser på majestetens uvanlige vennskap med misbilligende øyne. Rykter om en høyst upassende affære begynner å svirre, og folket gir dronningen kallenavnet "Fru Brown".

Samtidig er statsminister Disraeli klar over at det er John Brown som sitter med nøkkelen til dronningens tilbakevending til offentlige og politiske liv.

Programmet er sendt tidligere


Amerikansk-britisk-irsk spillefilm fra 1997
Originaltittel: Mrs. Brown
Regi: John Madden
I hovedrollene: Judi Dench, Billy Connolly og Geoffrey Palme
JKontaktadresse for presse: Presse tlf. 414 28 900
TV-seere bes kontakte info@nrk.no tlf. 815 65 900