Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 28. september 2008 kl 22.05 Salmer til alle tider

Salmer i hardt vær

Bølger og vind. Naturkrefter i fri utfoldelse. Ja, vi snakker om "Salmer til alle tider" og salmediktere som har opplevd ekstremvær på egen kropp.

Rart å tenke på at de fleste av våre salmediktere har vokst opp langs kysten. Ikke bare henter de bilder og illustrasjoner til sin salmediktning, de finner også ekte og ærlig gudstro.

NRK avslutter sin ekstremværuke
Det er ikke lang vei fra mennesker i hardt vær og til Vår Herre. Dessuten finner de inspirasjon i bibelfortellingene der Mesteren selv også fikk prøve seg på naturkreftene.

I "Salmer til alle tider" blir det derfor møte med to av kystens store salmediktere, Elias Blix og Petter Dass. Men det salmene ikke sier noe om er hva som er årsaken til naturens herjinger. Begrepet "menneskeskapt" har aldri vært i deres munn.

Salmene sier noe om å ta vare på jorda vår, Guds skaperverk. Derfor blir det musikalske konstraster denne uke. Fra frådende hav til den vakreste sommerfugl. Ekstremt farlig og ekstremt vakkert.

Disse artistene får et ord med i laget:
Tårnhøye bølger går (Odd Nordstoga), Ein båt i stormen duva (Kine Hellebust), Jeg er ein seiler (Bertine Zetlitz), Jordens Bön (Luthersk Missionskyrkans kör), Den prektig kledde sommerfugl (Ingelin Reigstad Norheim) og Aftensuk (Bodø Domkor).

Halvtimen med salmer og sanger blir avsluttet med at vår faste artist, Bodil Arnesen, synger "Velsigning".

Forrige salmenøtt
Riktig svar sist søndag skulle være "Styr du min vandring", og vinnere av salmekrus ble Gunvor Heile fra Hamar, Per Arne Haugner fra Dokka og Solveig Ness Strand fra Ålesund.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "skodde, regn og vind og snø" hentet?

Du kan sende inn svaret ditt og gjerne si hva du ellers har på hjertet når det gjelder Salmer til alle tider ved å klikke her.