Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. juni 2002 kl 19.30 Dykk i arkivet

Torkjell Berulfsen om dengang da

Torkjell Berulfsen gjør sommerlige dykk i NRKs arkiv. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Torkjell Berulfsen gjør sommerlige dykk i NRKs arkiv. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Noen redaksjoner i NRK byr på nøtter et par ganger i året – jul og påske for eksempel. Dykk i arkivets harde kjerne sverger til små, korte dykk, men ikke før sommeren er et faktum. Torkjell Berulfsen kan ønske velkommen til det første av ti dykk ned i et arkiv med over 100.000 bånd.

- Det blir mye velstokket hummer og kanari, og litt sånn: ”Nei, husker du den, var det sånn hun så ut den gangen”, eller ”tenk at vi gikk i de klærne”…alle varianter av den slags. Det er derfor vi er her, sier Torkjell Berulfsen.

Dykket i kveld har blant annet resultert i et klipp fra 1960, hvor tegneren, forfatteren, reklamemannen og gastronomen Paul Lorck Eidem avleverte en avhandling fra pingvinenes verden – det ultimate ”slik lever dei der”, og ikke minst viste at hannen, også i dyreverdenen, er et fantastisk omsorgsfullt vesen.

Stenotypi
Det skrevne ord har en lang historie, men så var det dette med tempo, da. Hvor fort kan man skrive? Stenografien hadde sine venner, og har det fortsatt i Stortinget. I 1954 kom den store avløser. Nå skulle det bli fart i saken, og stikkordet er ”Stenotypi”.

Siste innslag synger sommerens pris. – Det er noe med trekkspill og bryggedans, sier Berulfsen, og viser et søtt, lite innslag fra ”Musikknytt” i 1977, der unge kroker ved Voss Musikkskule krøkes over trekkspillet til egen tolkning av Händels Firework Suite.

Egenprodusert arkivprogram fra Kulturavelingen NRK
Programleder: Torkjell Berulfsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83