Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. juni 2013 kl 22.30 Ved djevelens rike

Heksemonumentet i Vardø


En av de blodigste hekseprosesser i Europa på 1600-tallet fant sted i Vardø. I alt ble 91 mennesker brent på bålet. Ofrene er æret i en minnehall bygd av den verdensberømte arkitekten Peter Zumthor og det franske kunstikonet Louise Bourgeois.

En marsdag i 1663 står lensmannen på døren hos Gundelle Olsdatter i Vardø. En nabokone har under tortur angitt henne for trolldom. Når Gundelle føres bort, vet hun at svært få heksetiltalte kommer levende fra heksedomstolene på Vardøhus festning.

Dengang trodde teologene at djevelen bodde langt mot nord i utkanten av verden. Finnmark var dermed grenseområde mellom den kristne verden og djevelens rike. Denne oppfatningen skulle få katastrofale følger for innbyggerne. I alt ble 91 mennesker brent på bålet i en av Europas blodigste hekseprosesser.

Gundelle Olsdatter og de andre ofrene er hedret i en minnehall som ble åpnet sommeren 2011 på Steilneset i Vardø.

Fra Tate og Louvre til Vardø
Louise Bourgeois er et fransk kunstikon. Hun var blant annet første utstiller i turbinhallen i Tate Modern i London. Maman, den ti meter høye edderkoppen hun stilte ut der, står nå foran Louvre i Paris. De fleste av verdens største kunstmuseum har en Bourgeois i samlingen.

Bourgeois ble grepet av skjebnene til ofrene for trolldomsprosessen, og ville bidra til et minnesmerke uten å ta betalt for arbeidet. Rett før den store åpningen av monumentet i Vardø, sovnet hun stille inn i sin seng i New York. Dermed ble heksemonumentet hennes siste store verk.

Sveitsiske Peter Zumthor vant i 2009 Pritzker-prisen, som omtales som arkitekturens Nobelpris. I Vardø har han bygd en glasshall som omkranser Bourgeois’ skulptur. Hans hovedbidrag til monumentet er en 125 meter lang minnehall plassert på påler, med ett opplyst vindu for hvert av ofrene som ble brent i Vardø.

"Ved djevelens rike" forteller historien om Gundelle Olsdatter, og gir et blikk bak kulissene i den kreative prosessen som Bourgeois og Zumthor gikk gjennom fra de første skissene til ferdig monument.

Norsk dokumentar (2010)
Produsert av Pandorda Film
Regi: Lars Petter Gallefoss
Produsent: Ida Kleppe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900