Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. september 2005 kl 15.40 Rhapsody in Blue

Hyllest til George Gershwin

George Gershwins (Robert Alda) store kjærlighet var Julie Adams (Joan Leslie)
George Gershwins (Robert Alda) store kjærlighet var Julie Adams (Joan Leslie)
Denne amerikanske spillefilmen fra 1945 forteller om komponisten George Gershwins liv.

Allerede som tiåring visste George Gershwin at musikk var det han ville drive med. Selv om foreldrene ville gi Georges eldre bror, Ira, pianotimer, var det snart den yngre broren som fikk pianoundervisning.

Da George var 18, studerte han under den anerkjente professor Frank, og jobbet med musikk og sang for Remick Publishing Company. Etter hvert lager George egne sanger, og tar dem med til Max Dreyfus. "Swanee", sunget av Al Jolson, er hans første hit. Med "Rhapsody in Blue" får han genistatus.

Hodesmerter
Alle tror at George skal gifte seg med nabojenta Julie Adams, men etter en tur til Paris kommer han tilbake med "En amerikaner i Paris" – og den vakre Christine Gilbert. Men Christine skjønner fort at musikken er Georges eneste kjærlighet og at ingen kvinne kan konkurrere på det feltet. George faller så på kne for Julie, men hun avviser ham.

Mens "Porgy and Bess" blir rost til skyene som hans beste verk til nå, plages George av gjentagne hodesmerter. Han er ikke i stand til å komponere, og sammen med broren Ira drar han til California i håp om at klimaet der vil være bra for helsen hans. Julie får høre om sykdommen, og drar av gårde for å være sammen med ham. Men når hun ankommer California, er det for sent…

Amerikansk spillefilm fra 1945
Originaltittel "Rhapsody in Blue"
Regi Irving Rapper
I rollene: Robert Alda, Herbert Rudley Joan Leslie, Alexis Smith
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83