Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. februar 2010 kl 22.25 Bokprogrammet: Møte med Dag Solstad

Togtur i Solstads litterære landskap

Hele Bokprogrammet denne gang er viet Dag Solstad og hans siste utgivelse,
Hele Bokprogrammet denne gang er viet Dag Solstad og hans siste utgivelse, "17. roman". (Foto: NRK)
Dag Solstad har en enestående posisjon i norsk kulturliv. Kritikerne hyller ham som Norges største og mest betydelige nålevende forfatter, og hver ny bok fra hans hånd regnes som en litterær begivenhet. Hver ny Solstad-utgivelse bidrar også til å kaste nytt lys over tidligere bøker og forfatterskapet som helhet.

Dette gjelder også hans seneste verk, "17. roman", som er en direkte fortsettelse av "Ellevte roman, bok atten", fra 1992.

De fleste Solstad-romaner utspiller seg i norske småbyer. Og med få unntak tar hovedpersonene toget gjennom norske landskap. Så også i "17. Roman", som er umiskjennelig "Solstadsk" i tone og tematikk. På åpningssidene møter vi Bjørn Hansen på Oslo Sentralstasjon. Han skal ta toget til Bø i Telemark for å besøke en sønn han ikke har sett på 20 år.

Hva er da mer nærliggende for Bokprogrammet enn å følge i Bjørn Hansens fotspor og ta toget til Bø?

Mens toget slingrer forbi Drammen, Kongsvinger og Nordagutu, samtaler Dag Solstad og programleder Hans Olav Brenner om togreisen som litterær form, om den skjebnesvangre første setningen i en bok, om anger og forsoning, om Drammenselvas mystiske krumspring, om amerikansk underholdningskultur og om det fremste kravet til god litteratur:

- All kunst må inneholde et løft. Man skal sitte igjen med en følelse av begeistring etter å ha lest en bok, fastslår Dag Solstad.

Det blir en samtale full av særegen Solstad-humor, av underfundigheter, ironi og alvor.

Programmet er også krydret med betraktninger om Solstad som person og forfatter, blant annet av tegneren Steffen Kverneland og kulturminister Anniken Huitfeldt.


Egenproduksjon, 2010
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900