Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. september 2002 kl 21.15 Presidenten

Republikansk for Demokratene

Staben i Det hvite hus får sjokk da president Bartlet (Demokratene) ansetter en en rådgiver fra det konkurrerende partiet (Republikanerne). (Foto: Warner Bros.)
Staben i Det hvite hus får sjokk da president Bartlet (Demokratene) ansetter en en rådgiver fra det konkurrerende partiet (Republikanerne). (Foto: Warner Bros.)
Staben i Det hvite hus viser stadig evne til å tenke ukonvensjonelt. Og staben vi konfronteres med på søndagskveldene i serien ”Presidenten”, er bygd opp av sterke individualister. Ta f.eks. pressesjef C. J. når hun flørter pressemann Concanon rett av banen, eller personlig sekretær Landingham når hun forteller presidenten hvor skapet skal stå, eller når presidenten – Demokratenes leder - ansetter en rådgiver fra Republikanerne!

Da kommunikasjons-medarbeider Sam viser seg fra en overmodig side i en direktesendt fjernsynsdebatt, blir han satt grundig på plass av en ung dame, Ainsley Hayes. Hun er en hittil ukjent politisk analytiker for Republikanerne, men president Bartlet blir straks imponert av hennes intelligens og tiltrekkende personlighet.

Utviklingen i saken blir ikke mindre utrolig da en hoderystende stab får høre at presidenten har latt ansette republikaneren Hayes som assisterende rådgiver i Det hvite hus.

Kveldens episode
I ukens episode tar president Bartlet også tak i et legemiddelfirma som spekulerer i å legge på prisen for aids-medisin i et afrikansk land som er tungt rammet av aids-epidemien. Kommunikasjonssjef Toby innkaller til et møte i Det hvite hus mellom Bartlet, president Niambala fra det afrikanske landet og representanter for legemiddelfirmaet. Under forhandlingene når dårlige nyheter dem fra Afrika: Niambalas familie er myrdet i et kupp.

Mer om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Staben i Det hvite hus får sjokk da president Bartlet (Demokratene) ansetter en en rådgiver fra det konkurrerende partiet (Republikanerne). (Foto: Warner Bros.)