Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. oktober 2006 kl 17.30 Åpen himmel: Forbønnsgudstjeneste fra Sør-Afrika

Åpen himmel

Steven Ackles i Sør-Afrika (foto: NRK / Marion Klaseie).
Steven Ackles i Sør-Afrika (foto: NRK / Marion Klaseie).
Forbønnsgudstjeneste i Khayelitsha, en township utenfor Cape Town i Sør-Afrika.

St.Michaels and All Angels er det fulle navnet på den anglikanske kirken vi besøker denne søndagen. Den ligger i Khayelitsha, en township utenfor Cape Town som har halvannen million svarte innbyggere av Xhosa-stammen. Her er bunnløs fattigdom, området er kategorisert som det mest kriminelle i hele Sør-Afrika, og som om ikke det var nok så er også mange her rammet av aids eller de er hiv-positive.

I forbindelse med TV-aksjonen 2006 overfører Nrk en forbønnsgudstjeneste fra en aktiv og levende menighet midt inne i denne townshipen. Hver søndag morgen holder presten Father Gugs en ca tre timer lang gudstjeneste for sin menighet.

Ett spill levende og utrolig rytmisk marimbaorkester sammen med menighetens kor og sangglade forsamling skaper et liv som vi her hjemme knapt har opplevd i en kirke før. Denne søndagen legges det opp til en spesiell forbønnsgudstjeneste der det settes fokus på de aidsrammede, og særlig på barna da de ofte er en glemt gruppe blant de aidsrammede.

St. Michaels i Sør-Afrika (foto: NRK / Marion Klaseie).
St. Michaels i Sør-Afrika (foto: NRK / Marion Klaseie).
I denne tv-gudstjenesten vil vi også møte den enslige og svært fattige moren Xoliswa og hennes to og halvtårige datter. De bor i et skur av planker og papp som så vidt henger sammen, hytta har kun ett møbel og det er sengen, strøm og vann er goder som ikke finnes i strøket der hun har råd til å bo. Både moren og den lille datteren er smittet med hiv, og de er på grunn av dette også utstøtt av samfunnet her. Nå får de litt hjelp av en supportgruppe som menigheten i St.Michaels driver for de fattigste blandt de aidsrammede.

Leger uten grenser, eller msf som er navnet de er kjent som her nede, har i mange år arbeidet i Khayelitsha, og da særlig med hiv/aids problematikken, både forebyggende og med medisinering. Menigheten i St.Michaels driver også forskjellige sosiale hjelpetiltak og en av disse er å følge opp de mest fattige av de aidsrammede. Det er viktig å ta aidsmedisin sammen med mat, og supportgruppen til menigheten sørger for at de får varme måltider to ganger i uka samt utdeling av kasse tørrmat som skal vare en hel måned om gangen. De har som mål å kunne gi varm mat hver dag, men det finnes ikke penger til det. Menighetens supportgruppe bidrar også med fellesskapsgrupper, undervisning, hjemmebesøk og annet for å hjelpe de fattige, aidsrammede i sitt område.

Khayelitsha ligger på Cape Flats, bare noen km sørover fra sentrum av Cape Town, men kontrasten mellom de to stedene er enorm. Det vellykkede og kontinentale Waterfront i havneområdet i Cape Town minner litt om en større utgave av Aker Brygge i Oslo. Når du svinger av motorveien et stykke sør for Cape Town der skiltet viser Khaielitsha, så blir omgivelsene rundt deg forvandlet i løpet av sekunder. Plutselig er du omgitt av skitne plankeskur tett i tett, bølgeblikktak på de beste av skurene, noen finere murhus innimellom. Det er kun svarte mennesker å se her, noen har plassert ut tiloversblevne plankebiter eller andre bygningsmaterialer langs veien, som de håper å kunne selge for en liten slant, noen ungdommer leker med en ball i mellom husene, og du kan se enkelte kvinner stå utenfor huset sitt og lage noe mat på et lite parafinbluss. Ca halvannen million mennesker er stappet sammen her, området er enormt, allikevel er det ikke mange kvadratmeterne hvert menneske har å boltre seg på, ingen skur har mer enn en etasje.

Sendes:
NRK1 søndag 22. oktober 2006 kl. 17.30
NRK1 mandag 23. oktober 2006 kl. 14.30

Mer info: kontakt Prosjektleder Marion Klaseie tlf 91665820 eller 23042633.