Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. januar 2001 kl 21.50 Brennpunkt: Anoreksi - et år i Sarah og Mariannes liv

Brennpunkt: Anoreksi - et år i Sarah og

NRK1 tirsdag 30. januar kl 21.50
Brennpunkt

Anoreksi - et år i Sarah og Mariannes liv

I et helt år har Torill Svaar i NRKs Brennpunktredaksjon fått følge Sarah og Marianne. Det er modig gjort av dem. Fordi de blottstiller sin egen smerte. Fordi de lar oss få innblikk i anoreksiens sanne vesen.

Sarah Sarmast (19) og Marianne Sundby (18) holdt på å dø av anoreksi. Lege Olof Ulwan og hans team på barneavdelingen på Ullevål sykehus har fått dem tilbake til livet. Sarah og Marianne er på rett kjøl, men de har fortsatt en lang vei å gå før de er friske. Anoreksien har sittet så hardt og vært så nedbrytende både for Sarah og Marianne at behandlere hadde gitt dem opp. De var for syke til å kunne reddes. Men det var før de ble lagt inn på Ullevål sykehus.

Ikke opptatt av vekt
Til forskjell fra de fleste andre behandlere er ikke teamet på Ullevål først og fremst opptatt av vekt.

- Hvis du begynner å forsere vekten, og lar dem gå fort opp i vekt, har du ikke forandret noe i deres tenkning, sier lege Olof Ulwan. - Da blir det krig og anorektikeren reagerer med fettfobi og sitter igjen med uro og angst. I anoreksien ligger en slags kjerne som innebærer at du har et veldig negativt selvbilde, negative tanker om deg selv. Ved siden av denne anorektiske identiteten finnes det sanne jeget, det lille barnet som gjerne vil bli bekreftet og gjerne vil ha det godt. Det er en dobbelthet, en slags doktor Jekyll og mister Hyde, sier Olof Ulwan.

Sorgprosess
- Vi skal stimulere det friske jeget slik at de sakte selv begynner å ta avstand fra anoreksien. Det er en sorgprosess på samme måte som når du forlater en god venn. Det er en langsom prosess som fører deg gjennom flere kriser, sier Ulwan.

Det er disse krisene Brennpunkt skal handle om i kveld. Krisen på sykehuset, krisen for foreldrene, krisen for anorektikeren når hun kommer hjem og skal tilpasse seg et nytt liv. Helbredelse er mulig selv om det er en tøff og langvarig kamp som kan ta fra to til fem år.

NRK1 tirsdag kl 21.50

Egenprodusert samfunnsdokumentar
Ved Torill Svaar, tlf: 23 04 94 15 / mobil 906 05 703
Redaktør Alf R. Jacobsen, tlf: 23 04 90 92
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
Sarah Sarmast og programskaper Torill Svaar (Foto: NRK)

Marianne Sundby (Foto: NRK)