Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. november 2003 kl 23.10 Dok1: Heilt Texas

"Cowboy-justis" mot svarte

I den bortgjemte amerikanske småbyen Tulia viste praktiseringen av lovverket seg å være "helt Texas" overfor den svarte delen av befolkningen. I en BBC-dokumentar slipper reporteren Tom Mangold nær inn på texaneren Tom Coleman, en innleid politimann, som virker som en type omreisende frilanspoliti ("gypsy-cop").

Tom Coleman er en "purk til leie", av en helt spesiell art og særegen for politiet i USAs småbyer. Frilanspolitiet er stadig på farten, alltid på utkikk etter en korttidskontrakt hos et lokalt politikammer. De arbeider alltid i sivil og uten å være kjent med lokalbefolkningen.

Dekk-aksjon
Tom Coleman, politimann til leie, arresterte ene og alene 39 svarte fargede kvinner og menn i en dekkaksjon mot narkotikahandelen i Texas-byen Tulia sommeren 1999. Han arbeidet totalt på egenhånd, og uten å bruke vanlige hjelpemidler i etterforskningen som lydbåndopptaker, videokamera eller notisblokk.

Miste et bein
- Jeg skrev i stedet ned stikkord på beinet eller et sted på armen der den mistenkte ikke kunne se det, forklarer Tom Coleman om sine etterforskningsmetoder til BBC-reporteren Tom Mangold. Og legger til: "Det er lett å miste et notat som er skrevet på et stykke papir, men langt sjeldnere å miste et bein."

Unik metode
Reporteren Tom Mangold snakker også med Barbara Markham, tidligere etterforsker i narkotikasaker. Hun bekrefter at nevnte arbeidsmetoder ellers er helt uvanlige innen amerikansk politi.

"Jeg har aldri sett noen drive spaning på den måten Coleman gjorde," forteller hun. "I det føderale politiet og i det særskilte narkotikapolitiet blir bevisinnsamling og overvåking alltid foretatt med opptaksutstyr for hånden og med sambandsutstyr tilgjengelig."

Vedgår mistak
Tania White er en av dem Tom Coleman innrømmer at han arresterte ved et mistak i Tulia i Texas. I retten risikerte hun livstidsdom, som i Texas er 99 år, men hun viste seg å ha vært langt av gårde i Oklahoma på det tidspunkt Coleman hevdet at hun hadde solgt narkotika til ham.

"Jeg gjorde hva jeg fikk beskjed om," kommenterer Coleman, "og jeg mener jeg gjorde jobben bra, kanskje med et par unntak, men hvem gjør ikke feil, det er helt menneskelig."

Under Reagan
Ordningen med frilanspoliti i narkotikasaker oppsto under president Reagan, som et av mange tiltak for å komme den økende narkotikatrafikken i USA til livs. Den kom i en tid da handelen med dop spredte seg fra byene og ut over landet. De såkalte Task Forces ble satt inn med sitt frilanspoliti, og de har hele tiden operert uavhengig av de sentrale politimyndigheter.

Fattigfolk som målskive
Enda mer betenkelig er det at finansieringen av frilanspolitiet er avhengig av økonomiske resultater. M.a.o. av at antallet arrestasjoner som foretas må være høyt, heller enn at etterforskningen skal være kvalitetssikret på forsvarlig måte.

Pengene klinger i kassen når frilanserne får invadere småbyene i landsbruksdistriktene og arrestere folk som står på det laveste sosiale trinn, viser det seg.

Og fattigfolk i Texas vil i regelen si folk av meksikansk avstamning eller de svarte. Rettssakene mot dem blir som oftest tatt opp til doms med en jury satt sammen overveiende av hvite.

Loven under lupen<7mellom>
I dokumentaren argumenterer Scott Hensen, leder av borgerrettighetsforeningen American Civil Liberties Union i Texas, for at Reagans eksperiment med frilanspoliti nå må avblåses.

Delstatsmyndighetene i Texas synes å være av samme oppfatning, i alle fall har de begynt å se nærmere på den delen av lovverket som har med frilansing innen politiet å gjøre. For en tid siden gikk The Tulia Law igjennom, et lovtiltak som sikrer at det skal være det lokale politi som kontrollerer alle dekkoperasjoner i deres område.

FBI etterforsker for tiden Tulia-saken. Selv uttaler Tom Coleman at han ikke angrer på noe. I dag sveiser han rør for et gasskompani.

Innkjøpt britisk program
Original tittel: Texas Undercover
Regi: Tom Mangold
Produksjon: BBC (2003)
Kontaktperson i programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57