Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. april 2012 kl 20.25 Northern Passage

Polhavet rundt


Aldri før har noen seilt Polhavet rundt på én sommer. Med en 31 fots trimaran skal Børge Ousland og skipper Thorleif Thorleifsson finne isfritt farvann gjennom både Nordøstpassasjen og Nordvestpassasjen.

Dette vil de gjøre for å vise de dramatiske følgene av klimaendringene. På Roald Amundsens tid ville det tatt minst seks år å komme seg gjennom begge de nordlige passasjene. Men det var før Polhavet begynte å smelte.

Etter omfattende forberedelser er ekspedisjonen klart til avreise 23. juni 2010. De har bare en kort sommersesong til å komme gjennom begge nord-passasjene.

Vi følger dem på den krevende seilasen, når de blant annet besøker en nenets-landsby på Sibirkysten. Nenetsere er et urfolk som tradisjonelt lever av reindrift og jakt.

Denne oppsiktsvekkende seilturen hadde det ikke vært mulig å gjøre for bare ti år siden. Isen på Grønland og i Polhavet smelter. Klimaendringene påvirker også dyrelivet i Arktis – det er ikke mange store patterdyr mennene på Northern Passage observerer på sin nordlige jordomseiling.

Programmet er tidligere sendt i "Naturlig helaften", 20.12.10 på NRK2.

Egenproduksjon
Programansvarlig: Terje Dala
Prosjektleder: Henning Skjæret
Kontaktadresse presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900