Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. desember 1999 kl 22.00 Barmeny

Barmeny (ttv)


NRK1 onsdag 15. desember kl 22.00
Barmeny (5:8)

Delikatesser i indre Oslofjord

Østers og Oslofjorden, hører det sammen? \"Barmeny\" har dykket og undersøkt.
Lars Barmen og Tommy Østhagen, som i år ble norgesmester i kokkekunst i Ålesund i august, har dykket i indre Oslofjord etter \"havets\" delikatesser. Av det de fant under dykket, lager de noen herlige retter nede i fjæra.

Tommys gladgryte
4 pers
3 ss olivenolje
1/2 fennikel
2 sjalottløk
30 g frisk ingefær
3 fedd hvitløk
800 g assorterte skjell
(hjerteskjell, mandelskjell, blåskjell, østers, kongesnegler)
1/2 dl eddik

Varm olivenolje i en vid kjele.
Skjær fennikel, sjalottløk, frisk ingefær og hvitløk i grove biter og fres det i oljen i ca. 1 minutt. Tilsett assorterte skjell og eddik eller hvitvin.
Legg på lokk og damp i 3-4 minutter. Spis med en gang.

Kamskjell med karri
2 ss smør
2 vårløk
3 ss karri
12 kamskjell
2 ss vann

Smelt smør i en stekepanne. Skjær store biter av vårløk og fres i smøret sammen med karri i 2 minutter. Åpne og rens kamskjellene. Legg dem i pannen og stek dem lett, ca. 1 minutt på hver side. Krydre med litt pepper og litt salt. Tilsett vann, kok opp og server i dype tallerkener.

Østers og kamskjelltartar
4 østers
4 kamskjell
2 ss olivenolje
2 ss hakket frisk estragon

Saus
2 ss kapers
2 ss olivenolje
saften av 1/2 sitron
4 ss hakkede friske urter som basilikum, koriander og estragon

Åpne og rense østers og kamskjell. Grovkutt kjøttet, legg det i en bolle, krydre med salt og pepper, olivenolje, estragon og bland alt godt.
Fordel tartaren på tallerkener.
Bland kapers, olivenolje, urter og sitronsaft i en bolle og fordel rundt tartarene.

Kråkeboller og østers naturelle
4 østers
4 kråkeboller
1 sjalottløk
3 ss balsamicoeddik
3 ss hakket frisk koriander
2 ts chiliolje
1 ss olivenpasta eller finhakket kjøtt av 5 oliven

Finhakk sjalottløk og ha i en bolle og bland med eddik, koriander, chiliolje og olivenpasta.
Åpne og rense østers og kråkeboller og legg sausen på.

Hjerteskjell bakt på bål
300 - 400 g hjerteskjell pr. pers.

Vask og skyll hjerteskjell godt. Legg dem på rist og varm dem på glør på bål til de åpner seg. De kan også legges i langpanne i ovn og bakes på 180 grader til de åpner seg.

Smørbrød med kamskjell
2 ts sennep
4 store brødskiver
4 kamskjell
2 tomater
1 vårløk
4 små kvaster frisk basilikum.
2 ts balsamico eddik
3 ss olivenolje

Smør sennep på brødskivene. Åpne og rens kamskjellene. Skjær skiver av kamskjell og tomat og fordel på brødskivene. Kutt vårløk fint og strø over. Krydre med salt og pepper. Legg på litt frisk basilikum. Drypp over balsamico og olivenolje og krydre med salt og pepper.

NRK1 onsdag kl 22.00

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Lars Barmen og Tommy Østhagen dykker etter delikatesser i indre Oslofjord.
(Foto: Leif Erik Bye)

2.- 3. Tommy Østhagen og Lars Barmen lager mat i fjæra.(Foto: Leif Erik Bye).

Ved: Lars Barmen
Regi: Bjørn Holmgren
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53