Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. april 2011 kl 16.10 Filmklassiker: Brudeferden i Hardanger

Aase Bye i "Brudeferden i Hardanger"


Rasmus Breisteins unike stumfilm "Brudeferden i Hardanger" (1926) med Aase Bye i hovedrollen som tjenestejenta Marit er rekonstruert og restaurert. Den gir et innblikk i norsk nasjonalromantikk på film og i musikk.

Breistein forteller en historie fra norsk bondekultur med klassereise, kjærlighetssvik og amerikareise som hovedingredienser.

Original musikk
Musikken til den nye versjonen av filmen er den samme som ble brukt ved filmpremieren i Oslo i 1926, rekonstruert av Halldor Krogh. Den er satt sammen av musikk av norske komponister som Edvard Grieg, Halfdan Kjerulf, Agathe Backer-Grøndahl og Ole Olsen. Det er Bergen Filharmoniske Orkester som spiller. Ole Kristian Ruud dirigerer og solist på hardingfele er Einar Mjøsnes. Det er for øvrig første gang at musikken er blitt arrangert for symfoniorkester og hardingfelesolist.

"Marit Skjølte"
"Brudeferden i Hardanger" er bygd på forfatteren Kristofer Jansons bonderoman "Marit Skjølte" (1865). Den skildrer et klassisk kjærlighetsdrama om to som ikke får hverandre på grunn av ulik stand og økonomiske kår.

Nå er det igjen anledning til å se filmen slik den gikk på kino i Norge og Sverige, akkompagnert av musikk fra datidens partiturer.

Sendt tidligere.

Norsk stumfilm (2006)
Originaltittel: Brudeferden i Hardanger
Produsert av: Harmonien Stiftelsen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no