Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. desember 2005 kl 22.30 Terror i Slow City

Terrorøvelse i Levanger

Terror i Slow City: En veltet skolebuss med to
Terror i Slow City: En veltet skolebuss med to "terrorister" om bord er opptakten til en meget realistisk terrorøvelse i Levanger. (Foto: Leif Arne Holme, Adresseavisen)
Onsdag 26. oktober i Levanger, Nord-Trøndelag: En skolebuss har kjørt utfor veien. I tillegg til skolelever er det to terrorister om bord – med gassbeholdere. Det blir slått full katastrofealarm ved sykehuset i byen.

Dette scenariet er opptakten til den mest omfattende anti-terrorøvelsen vi hittil har sett her til lands.

NRK på stedet
NRK fulgte øvelsen med mange kamerateam. Vi får på nært hold se "terroristene" i aksjon og hvordan mer enn 300 mennesker fra en rekke etater øver på samarbeid i en ekstrem krisesituasjon.

Programmet følger i første rekke de to som har fått jobbene som såkalte operative uteledere - altså ledere for politiets kommandopost på åstedene.

Rune Reinsborg, opprinnelig sykepleier, nå politiførstebetjent hos Levanger-lensmannen, vet lite om det som skulle skje når han braser av gårde i utrykningsbilen den morgenen. Sammen med kollega Svein Arne Hovdal skal han koordinere arbeidet i felten med både heimevernsfolk, helsepersonell, sivilforsvaret og brannvesenet.

De to operative utelederne skal i løpet av et langt døgn ta mange avgjørelser. Mange feil kan begås.

Vi kan røpe at politiet får kontroll over gassbeholderne, slik at de skadde kan sendes til sykehus. Men dette er bare starten på en rekke dramatiske hendelser i Levanger denne dagen i oktober - senere slår terroristene til på en skole i den lille byen…

Fredelig småby
Levanger fikk for et par år siden medlemskap i et eksklusivt europeisk felleskap av fredelige småbyer, kalt Cittaslow eller Slow Cities. Tanken på terrorhandlinger er fjern på et slikt sted, og kanskje var det nettopp derfor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) valgte å legge øvelsen dit.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
programleder: Tore Rosshaug tore.rosshaug@nrk.no
Prosjektleder:Henning Skjæret
Presse: Erik Bull, mobil 99599760