Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. mars 2002 kl 22.00 Faktor: Buddha kommer til Blystadlia

En pilegrimsreise

Thich Vien Tinh får den store ære av å bære relikvien av Buddha som Norge har fått til tempelet i Blystadlia (NRK-foto: Hege Strand Karlsen)
Thich Vien Tinh får den store ære av å bære relikvien av Buddha som Norge har fått til tempelet i Blystadlia (NRK-foto: Hege Strand Karlsen)
I kveldens Faktor skal vi følge den norsk-vietnamesiske buddhist-munken Thich Vien Tinh på sitt livs reise: pilegrimsreisen til Sri Lanka for å hente Buddhas relikvie til tempelet i Blystadlia og fullføre etableringen av Norge som et buddhistisk land.

Dette er filmen om den buddhistiske munken Thich Vien Tinh som bor på det buddhistiske tempelet på Blystadlia, 2 mil utenfor Oslo. Regissør Hege Strand Karlsen følger Vien Tinh på sin livs reise.

Veien til Buddha
Vi følger ham i forberedelsene på tempelet og på pilegrimsreisen som fører ham nærmere Buddha. Med seg hjem til Norge har han med seg Buddhas relikvie og blir tatt i mot med en stor seremoni på Gardermoen.

Dette er ikke en film om Buddha og hans lære, men om en pilegrimsreise. Vi skildrer Vien Tinhs møte med en fremmed kultur, Buddhas hellige steder og betydningen relikvien har for ham.

Norske buddhister
Det finnes en halv milliard buddhister i verden. 20 000 av dem bor i Norge. De fleste er vietnamesere. Tempelet på Blystadlia er Nordens største og det eneste tempelet med Buddhas relikvie, en liten benbit fra Buddhas legeme.

Tempelet på Blystadlia er viktig for den vietnamesiske kulturen i Norge. Av 15 000 vietnamesere i Norge tilhører 7000 tempelet på Blystadlia.

Historisk
Det er en historisk begivenhet at det helligste av det helligste for en buddhist, rester av Buddhas legeme, kommer til Norge. Det kan sammenlignes med at Norge får en flis fra Jesu kors. Buddhismen er en misjonerende religion, og ved å gi en relikvie til Norge vil kraften fra Buddha bli tilgjengelig for nordmenn.

Buddha har sagt at tilbedelse av relikvier gir god karma. Karma er loven om at gode gjerninger gir belønning og at dårlige gjerninger straffes.Ved å bringe relikvien til Norge har prosessen med å gjøre Norge til et Buddhistisk land blitt fullført. I følge buddhistisk tradisjon er det tre faktorer som skal til for at et land skal være buddhistisk. Det må være et tempel, et munkevesen og en relikvie. Det at Norge får denne relikvien, er en milepæl for buddhismen i Norge.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Hege Strand Karlsen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1 Thich Vien Tinh får den store ære av å bære relikvien av Buddha som Norge har fått til tempelet i Blystadlia (NRK-foto: Hege Strand Karlsen)