Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. februar 2003 kl 21.05 Niern: Dogma

Himmelsk komedie, omstridt i USA

De frafalne englene Loki (Matt Damon) og Bartleby (Ben Affleck) lager bølger i Wisconsin, USA.
De frafalne englene Loki (Matt Damon) og Bartleby (Ben Affleck) lager bølger i Wisconsin, USA.
Den evige kampen mellom det gode og det onde foregår i New Jersey sent i det tjuende århundre. Her vandrer engler, djevler, apostler og profeter blant kynikere og uskyldige i USA. Filmen skapte debatt i hjemlandet, da visse religiøse kretser vurderte den som blasfemisk, blant annet ved å fremstille Gud som kvinne.

To frafalne engler, Loki (Matt Damon) og Bartleby (Ben Affleck), prøver å gjøre om på hele det kosmiske systemet – hvis ikke den lurvete gjengen med mennesker stopper dem. Loki og Bartleby lever i eksil i Wisconsin, og oppdager plutselig et smutthull i kirkens dogmer som gjør at de kan komme inn i himmelen igjen. Haken er bare at hvis de benytter seg av denne muligheten, vil de utslette hele menneskeheten.

Verdens skjebne kommer til å hvile på en kvinnes skuldre, en kvinne som er inne i en religiøs krise. Bethany (Linda Fiorentino) er filmens heltinne, en kvinne som aldri synes hennes bønner blir besvart inntil en engel viser seg i rommet hennes og sier at hun skal være menneskehetens kommende frelser.

Dette korte møtet blir begynnelsen på en uvanlig reise med mysterier, komedie og spenning. Hun blir brakt til en fantastisk verden med overjordiske vesener og åndelige opplevelser. Hun møter blant andre en himmelsk budbringer (Alan Rickman), en apostel (Chris Rock), en temperamentsfull djevel (Jason Lee), en himmelsk muse (Salma Hayek) og to underlige profeter ved navn Jay og Silent Bob.

Livlig fantasi
”Dogma” er en surrealistisk fabel som bobler over av ville påfunn og morsomme karakterer. Filmen er regissøren Kevin Smiths fantasi om relasjoner, konflikter og livsstil hos overjordiske vesener, som det viser seg er like opptatt av små fornærmelser og store absurditeter i tilværelsen som menneskene.

Kontroversielle filmer
Tre lørdager på rad viser NRK2 kontroversielle filmer fra forskjellige deler av verden, som har skapt debatt. Den japanske filmen ”Sansenes rike” var først ut, deretter kom den den israelske produksjonen ”Kadosh – de hellige”.


Amerikansk spillefilm fra 1999
Originaltittel ”Dogma”
Regi Kevin Smith
I rollene Matt Damon, Ben Affleck, Linda Fiorentino, Chris Rock og Alan Rickman
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83