Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 7. november 2000 kl 20.55 Tolv eidsvorne menn

Tolv eidsvorne menn (t)


NRK2 tirsdag 7. november kl 20.55
Tolv eidsvorne menn

Juryens lange natt

I den amerikanske klassikeren \"Tolv eidsvorne menn\" fra 1957 møter vi blant andre Henry Fonda, Lee J. Cobb, E.G. Marshall og Jack Warden som jurymedlemmer i en sak som kanskje ikke er så opplagt som den først ser ut.

En ung puertoricaner er tiltalt for å ha drept sin far med kniv. Bevisene, selv om det bare er snakk om indisier, peker alle i retning av en fellende dom. Den tolv mann sterke juryen trekker seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet.

Men først blir jurymedlemmene minnet om at tiltalte er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Enhver tvil skal komme tiltalte til gode. Elleve av de tolv jurymedlemmene stemmer for domfellelse, og hver av dem har sin spesielle grunn. Den eneste som tviler er jurymedlem nummer 8, som spilles av Henry Fonda. Når Fonda overtaler de andre jurymedlemmene til å gå gjennom bevisene én gang til, avdekkes samtidig jurymedlemmenes personlige bakgrunn og deres beveggrunner.

Ulike motiver
For eksempel nærer flere jurymedlemmer en dyp mistillit til innvandrere. Noen har så stor tiltro til rettsapparatet at de tar for gitt at den arresterte gutten er skyldig, mens andre er så redde for å lage bølger at de stemmer med flertallet.

Den uutholdelig varme dagen går over i en enda hetere natt. Fonda hamrer løs på bevisene, samtidig som han insisterer på at tvilen må komme tiltalte til gode.

I tillegg til å ha hovedrollen har Henry Fonda produsert \"Tolv edsvorne menn\", hans eneste spillefilmproduksjon. Hans makker var Reignald Rose, som i 1954 skrev manus til fjernsynsdramaet som filmen er basert på.

NRK2 tirsdag kl 20.55
Tidligere sendt 26.9.99

Amerikansk film fra 1957
Originaltittel: Twelve Angry Men
Regi: Sidney Lumet
I rollene: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley, E. G Marshall, Jack Klugman, Jack Warden, Martin Balsam, James A. Kelly, Edward Binns, Rudy Bond, Bill Nelson, John Savoca, Joseph Sweeney, George Voskovec, John Fiedler, Robert Webber.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)

Bilder
1. Skyldig eller ikke skyldig? Det er spørsmålet de tolv edsvorne menn må ta stilling til.

2. Henry Fonda spiller jurymedlem nummer 8, den eneste som i utgangspunktet tviler på om tiltalte er skyldig.