Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. juni 2008 kl 20.25 Edel vare: Norgesvenner fra fjern og nær

Norgesfrelste stjerner

Edel vare: Tomas von Brömssen - et eksempel på en ekte norgesvenn. Her fra innspillingen av
Edel vare: Tomas von Brömssen - et eksempel på en ekte norgesvenn. Her fra innspillingen av "Rød snø". (NRK-foto: Sverre Bergli)
"How do you like Norway", lyder gjerne spørsmålet fra journalister til internasjonale stjerner omtrent med det samme de setter foten på norsk jord. Svaret tolker vi helst i beste mening. Men hvem er det som virkelig fortjener betegnelsen norgesvenn? Det avslører Andreas Diesen i kveldens "Edel vare".

Ingenting gjør nordmenn stoltere enn når vi får høre at utenlandske storheter er enig i at Norge er et vidunderlig land. Kveldens utgave av "Edel vare" tar for seg kjente artister som med rette kan kalles norgesvenner.

Kaye og Gilmore
Komikeren og skuespilleren Danny Kaye var en av de store internasjonale stjernene som besøkte Norge i etterkrigsårene. Han var en ekte norgesvenn før begrepet var tatt i bruk.

Den britiske tv-helten Peter Gilmore, kjent fra "Onedinlinjen" på 70-tallet, var særdeles betatt av Norge og besøkte landet flere ganger.

Beveger vi oss over til våre naboland, finner vi norgesentusiaster som Tomas von Brömssen, Lill-Babs, Arja Saijonmaa og Povl Dissing, som alle dukker opp i kveldens program. Vi får også noen glemte gjensyn med store stjerner som besøkte Norge før de slo igjennom.

Entusiastisk publikum
Og bortsett fra den vakre naturen, hva er det som gjør at mange utenlandske artister blir så begeistret for Norge?

Programansvarlig Andreas Diesen tror det kan ha sammenheng med artistenes møte med det norske publikummet, som er kjent for å være åpne og entusiastiske. Som norgesvennen Bonnie Tyler uttrykker det: - Du tror at alle i salen elsker deg!

Om serien
NRKs underholdningsarkiv er fylt til randen av godbiter gjennom femti år. Nå har Andreas Diesen gjort et nytt dypdykk i skattene og byr på nok en omgang av serien "Edel vare". Her får vi gjenoppleve våre ypperste humorister og artister fra 60-tallet og fram til i dag.

De seks programmene er bygd opp rundt ulike temaer. Det første tok for seg humoristenes lek med mat og drikke. Senere temaer har vært artister og komikere som opptrer i tospann, kontroversielle humorinnslag i "Bråk og brudulje" og den norske Melodi Grand Prix-historien. Neste og siste program skal handle om skjult kamera.

Egenprodusert underholdning i 6 deler (2008)
Ved Andreas Diesen
Regi: Erik Meyn
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900