Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. april 1999 kl 20.30 Brennpunkt: Mannen og imperiet

Brennpunkt: Mannen og imperiet (ttv)


NRK1 tirsdag 13. april kl 20.30
Brennpunkt:Mannen og imperiet


I Brennpunkt i kveld møter vi rederen og imperiebyggeren Jacob Stolt-Nielsen. For første gang står den mediesky milliardæren fram i et fjernsynsprogram og forteller åpent om sitt liv og sitt livsverk, om gleder og sorger, om medgang og motgang og hva han mener er vesentlig i et menneskes liv.
Vi møter også hans kone og de to sønnene, som begge er norske og med i toppledelsen.
Da den pengeløse redersønnen Jacob Stolt-Nielsen i 1954 satte kursen for New York for å satse på transport av kjemikalier, stod det ikke skrevet i stjernene at han en god mannsalder senere skulle sitte på toppen av et verdensomspennende forretningsimperium.
Den 23 år gamle haugesunderen bar riktignok sin farfars navn. Konsul og stortingsmann Botholf Stolt-Nielsen var i sin tid en av landets store skipsredere, men endte sine dager som en personlig ruinert mann. Det ble sønnesønnens oppgave å gjenreise Stolt-Nielsen navnet. Og det har han gjort til gagns.
I dag sitter \"Lille-Jacob\" som han ble kalt i sin oppvekst i Haugesund, på toppen av et selskap som omfatter verdens største flåte av kjemikalietankskip, 131 i tallet, ni terminaler rundt om i verden, 14.000 containere, tilsammen et globalt transportsystem for kjemikaler. Han er nest største i verden både i fiskeoppdrett og oljerettet undervannsteknologi, og selskapet sysselsetter omlag 9.400 mennesker i 30 land.
I Brennpunkt forteller Jacob Stolt-Nielsen hvordan det hele gikk til, men også hvordan han så vidt unngikk katastrofen midt på syttitallet, da så mange tradisjonsrike norske rederier gikk over ende.

Utenfor landets grenser
Jacob Stolt-Nielsen måtte bygge opp sitt forretningsimperium utenfor landets grenser. - Det nytter ikke i Norge hvor man må søke om løyve i seks eksemplarer, fastslår han.
Han viser til den totale politiske motstand han ble møtt med da han i 1971 grunnla Det Norske Oljeselskap på tross av at selskapet ble en formidabel suksess ute blant folk flest, og han hevder at særnorsk konsesjonspolitikk vanskeliggjør fiskeoppdrett i Norge.
Men verdensborgeren Jacob Stolt-Nielsen, som følger årstidene og pendler mellom sine hjem i New York, London og Oslo, er likevel helnorsk i sitt hjerte og avviser bestemt at hans internasjonale liv og virke er skattemotivert. Tilsammen har han nesten 1.300 nordmenn i sitt brød og hevder derfor at han indirekte er en stor norsk skattebetaler.
Det er først og fremst mennesket Jacob Stolt-Nielsen vi blir kjent med i kveldens \"historiske\" program. Vi møter en ærlig og til tider beskjeden imperiebygger som føler seg rik \"fordi han har åtte barnebarn\".
Programmet er ved Dag Indrebø og Magne Misje, NRK Hordaland.

NRK1 tirsdag kl 20.30
Reprise NRK2 4. mai

Bilde (Via Scanpix, Data-tv, Internett)
Den medisesky rederen og imperiebyggeren Jacob Stolt- Nielsen står for første gang fram i et fjernsyneprogram og forteller åpent om sitt liv og sitt livsverk.

Egenprodusert fakta
Ved Dag Indrebø og Magne Misje, NRK Hordaland
Brennpunktredaksjonen: 23049000, e-mail: brennpunkt@nrk.no
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
webadr.: http//www.nrk.no/brennpunkt