Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. mars 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Kul Mozart og ung møbeldesign

Norske Yngve Gåsøy Romdal, på tysk Yngve Gasoy-Romdal, har stor suksess som Mozart på musikalscenen i Wien og Hamburg.
Norske Yngve Gåsøy Romdal, på tysk Yngve Gasoy-Romdal, har stor suksess som Mozart på musikalscenen i Wien og Hamburg.
- Jeg spiller mennesket Mozart, sier den norske artisten Yngve Gåsøy Romdal som har fått stjernestatus i en ny musikal i komponistens eget hjemland. En rekke unge møbeldesignere har de siste årene markert seg på de internasjonale møbelmessene i Milano, London og Stockholm. I Safari møter vi også kunstneren Crispin Gurholt, som lager installasjoner der han bruker levende modeller, og Pål Bang-Hansen har møtt Jon Gundersen, en kunstner som finner inspirasjon i søppelcontainere.

Hvis man ser bort fra musikken Mozart lagde, hvilken historie sitter man igjen med da? I alle fall et livsdrama spennende nok til å fylle mange fortellinger om en av verdens største personligheter. Den polsk-tyske librettisten Michael Kunze har nå levert sin Mozart-historie i form av en musikal som han rett og slett har kalt ”Mozart”. Forestillingen hadde premiere i Wien i fjor, og gikk for fulle hus med den norske artisten Yngve Gåsøy Romdal i hovedrollen som Mozart.

Nå går ”Mozart” for fulle hus i Neue Teater i Hamburg, der Safari møtte Norges nye musikalartist.

Unge møbeldesignere
Unge, norske møbeldesignere har markert seg på internasjonale møbelmesser. Designerne har forskjellig bakgrunn, innfallsvinkel og materialvalg, men felles er et ønske om å få satt designene i produksjon. Det synes vanskelig hos norske møbelprodusenter, og derfor må man ut for å vise seg fram, eller prøve å tenke annerledes. ”Partikkel” er en sammenslutning av tre unge menn, Marius Bergh, Axel Simonsen og Nils Jørgen Eek, som ved siden av å designe møbler, også satser på å produsere møblene selv, mens Cathrine Torhaug i ”Torh møbler” håper på å selge det hun designer til en norsk eller utenlandsk produsent. Felles for begge grupperinger er ønsket om å kunne designe på heltid, og tjene nok penger til å kunne leve av design.

Levende fotografi – og kunst i søppel
Crispin Gurholt har bakgrunn fra film, kunst og mote, og man ser synlige spor etter dette i kunstverkene hans. Crispin lager installasjoner der han bruker levende modeller. Modellene blir først sminket og stylet opp, og får deretter beskjed om å stå stille i flere timer i en posisjon. Han frosser et øyeblikk som kunne vært en scene fra en film. Installasjonene ser nærmest ut som et levende fotografi eller et tablå. Crispin har laget en miniatyrutstilling for Safari, for å illustrere hva som skjer fra han får en idé til utstillingen er på plass.

Vi skal også møte Jon Gundersen, en kunstner som ofte finner utgangspunktet for sine arbeider i søppelcontainere. Han leter seg fram blant kastede leker, kleshengere, husholdningsapparater og andre rester fra vårt overflodssamfunn, og setter dem sammen til finurlige uttrykk. Eller han lager skulpturer i grorudgranitt av pupper og mobiltelefoner. Eller hva sies om stein med glidelås? Pål Bang-Hansen har møtt kunstneren.


Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Norske Yngve Gåsøy Romdal, på tysk Yngve Gasoy-Romdal, har stor suksess som Mozart på musikalscenen i Wien og Hamburg.