Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. mars 2009 kl 22.30 Migrapolis: Hvordan bli mann

Hvordan bli mann?

Jarle Andhøy, kjent som kaptein på Berserk, mener alt for mange menn oppfører seg som jenter. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Jarle Andhøy, kjent som kaptein på Berserk, mener alt for mange menn oppfører seg som jenter. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Dagens mannsrolle er mer udefinerbar enn den tradisjonelt har vært. Noen menn opplever det som vanskelig å velge rollemodell for seg selv.

- Alt for mange menn oppfører seg som jenter, sier Jarle Andhøy, kjent som kaptein på skuta Berserk. Han mener kjønnene i dag er blitt for like.

Alene rundt Kapp Horn

I fjor høst kunne tv-seerne følge Jarle og mannskapet på Berserk i Roald Amundsens fotspor gjennom Nordvestpassasjen. Det var ikke en tur for pyser.

Jarle Andhøy mener båtlivet har gjort ham til mann. Migrapolis møter ham på en båt utenfor Larvik. Allerede som 19-åring seilte han alene rundt Kapp Horn. Når Jarle skal beskrive dagens menn, må han ty til et ordtak: - Før var det skuter av tre og menn av stål. Nå er det bare plastbåter og treskaller igjen.

Han er nok en urmann, sammenlignet med menn foran en pc som lever det urbane liv. - Når vinden river i håret og jeg må ta avgjørelser for å overleve, da føler jeg meg som en mann, sier Jarle. Det blir ikke helt det samme å gå på SATS.

Vil ikke bli som pappa

Da Saim Saeed gikk på ungdomsskolen så han opp til hip-hopere som sang om å skyte og banke opp folk. Han var selv med på voldsepisoder som ung. Nå har han kommet et stykke lenger, takket være den alternative mopedskolen hvor han ble sett og fikk mekke så mye han ville.

- Jeg klarte ikke å komme videre i et vanlig klasserom, sier Saim. Mopedskolen forandret meg, det var der jeg lærte at skole er viktig. Nå karakteriserer Saim seg som en myk mann. Han vasker opp og går tur med kjærestens hund. Ifølge kjæresten er han en svært hensynsfull ung mann.

Faren til Saim, Mohammad Saeed, driver butikk. Før hjalp Saim til i forretningen, men i dag er han ikke så ofte innom. - Pappa og jeg har et overfladisk forhold. Vi kan snakke om været, men det er ikke noe dypere konversering. Saim husker at han ikke ville ha med moren og faren på foreldremøter på skolen. De snakket ikke så godt norsk. - Hvis jeg blir far noen gang, skal jeg følge opp ungene mine mer, sier Saim. De skal ikke behøve å fortelle meg når neste fotballtrening er.

Mohammad Saeed sier at han hele tiden har måtte jobbe hardt på grunn av husgjeld og at han derfor ikke har vært mye hjemme. - Saim er voksen nå. Jeg håper han er flinkere enn meg, sier Mohammad Saeed.


Omsorgsperson

Da Patrick De Sarrazin kom til Norge for 12 år siden ble han overrasket over hvor kontrollerte nordmenn er. - Selv kan jeg la følelsene ta overhånd av glede eller sorg. Men en norsk mann kan ha besteget Mount Everest uten å gjøre noe nummer ut av det, sier Patrick. Man behøver ikke nødvendigvis skrike høyt for å være full av lidenskap.

Patrick er forretningsmann og fokuserer mye på jobben også etter at han ble pappa. - Jeg trodde min rolle var å skaffe økonomisk trygghet. Men etter hvert har jeg har skjønt at det viktig å være en omsorgsperson.

Nå er han helgepappa og opptatt av å være en god rollemodell for sønnen. - Jeg håper jeg klarer å vise at jeg er villig til å ofre alt for ham, sier Patrick.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900,


LENKER
  • Migrapolis