Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. oktober 2006 kl 13.30 Ibsen i hundre: Rosmersholm

Ibsen som kriminalthriller

Bjørn Skagestad og Laila Goody spiller hovedrollene som Johannes Rosmer og Rebekka West i
Bjørn Skagestad og Laila Goody spiller hovedrollene som Johannes Rosmer og Rebekka West i "Rosmersholm". (Foto: Nationaltheatret/Ole Buenget)
Det fjerde og siste av Ibsen-dramaer på NRK i høst er et gjensyn med Terje Mærlis nyskapende oppsetning av "Rosmersholm". Skuespillerensemblet med Bjørn Skagestad, Laila Goody og Wenche Foss i spissen ble hyllet av kritikerne etter premieren på Nationaltheatret høsten 1998. Også NRK Dramas studioinnspilte tv-versjon vakte begeistring hos anmelderne.

Terje Mærlis oppsetning av Ibsens drama fra 1886 er lagt opp som en skikkelig kriminalhistorie, med en forbrytelse fra fortiden som blir avdekket i nåtiden. Hvorfor kastet Rosmers kone Beate seg i Møllefossen, og hvilke spor la hun ut for at forbryteren skulle bli avslørt i ettertid? Løgn, fortielse, begjær og gamle synder kommer for dagen i opprullingen av historien.

Oppsetningen hadde premiere på Nationaltheatrets amfiscene i forbindelse med Ibsen-festivalen i 1998, og fikk strålende kritikker. Senere dro ensemblet på turné og spilte stykket for fulle hus landet rundt.

TV-innspilling
Terje Mærli, som er en av våre fremste Ibsen-kjennere, mente at tv-versjonen av Rosmersholm måtte gjøres i studio og ikke som en tradisjonell teateroverføring. NRK Drama inngikk derfor et samarbeid med Mærli og skuespillerne om å tilpasse forestillingen til fjernsynsmediet. Innspillingen ble gjort i en helt ny scenografi av Johan Kristian Alsaker.

Påskedag 2001 ble fjernsynsversjonen fulgt av nesten en halv million seere, et oppsiktsvekkende høyt tall. Også kritikerne var fornøyde: "Det er bare å applaudere løsningen", skrev Dagbladets anmelder under overskriften "Intens og presis Rosmersholm". Bergens Tidende skrev: "Underet skjer: Terje Mærlis energiske og moderne oppsetning framstår som sterkere, klarere, mer intens og mer overbevisende enn sceneversjonen".

Svak mann, sterk kvinne
Ensemblet er det samme som i Nationaltheatrets oppsetning: Bjørn Skagestad spiller den forfinede og svake adelsmannen Johannes Rosmer, mens Laila Goody har rollen som den viljesterke og sammensatte ungpiken Rebekka West.

Wenche Foss står for forestillingens humoristiske innslag i rollen som Madam Helseth, den trauste hushjelpen som kjenner alle hemmelighetene på gården, men som holder tann for tunge. Svein Scharffenberg og Eindride Eidsvold spiller stykkets to kyniske maktpersoner, rektor Kroll og redaktør Mortensgård, men Ole Jørgen Nilsen har rollen som den forsofne forfatteren Ulrik Brendel.

Handlingen
På den gamle embedsmannsgården Rosmersholm lever den frafalne presten Johannes Rosmer, radikaler og fritenker. Hans hustru Beate har tatt sitt eget liv for noen år siden, og hennes selskapsdame, den unge Rebekka West, er blitt boende på gården. Hun og Rosmer har et nært forhold og deler mange filosofiske og politiske overbevisninger. Egget av Rebekkas radikale ideer utvikler Rosmer sin kongstanke - å "adle menneskesinnet" gjennom opplysning.

Rosmers svoger, rektor Kroll, kommer i åpen konfrontasjon med de to når han forstår at de er i ferd med å engasjere seg politisk på venstre fløy. Og det er i denne konflikten at fortidens hemmeligheter blir nøstet opp.

Av Henrik Ibsen
Produsert i samarbeid mellom Nationaltheatret og NRK
Regi: Terje Mærli
Scenografi: John Kristian Alsaker
I rollene: Laila Goody, Bjørn Skagestad, Wenche Foss, Svein Scharffenberg, Ole-Jørgen Nilsen og Eindride Eidsvold
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no