Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. april 2002 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Utvik Seniors forlis

Utvik Senior funnet

Undervannsbilde
Undervannsbilde
Et team fra NRK Brennpunkt om bord i Marinens dykkerfartøy KNM Tyr fant seint tirsdag ettermiddag vraket av fiskebåten Utvik Senior på havbunnen utenfor Senja Dermed er et av de mest gåtefulle forlisene etter krigen i Norge brakt et langt skritt nærmere løsning.

- Vi har brukt fire år på å etterforske saken og har fem ganger tidligere utført omfattende undersøkelser under vann utenfor Senja. Jeg er svært glad og stolt over at vi nå har fastslått hvor forliset fant sted, sier NRK Brennpunkts prosjektleder, tidligere redaktør Alf R. Jacobsen.

Den nesten 90 fot store garnbåten Utvik Senior forsvant i dårlig vær om kvelden fredag 17. februar 1978. Ingen av de ni om bord ble noensinne funnet. Vrakgodset som drev på land dagen etter forsvinningen, var knust til pinneved. Til tross for omfattende leting i 1978 og 1979 greide man ikke å finne fartøyets 15 tonn tunge hovedmotor og andre sentrale vrakdeler.

Man greide derfor heller ikke å fastslå eksakt hvor forliset hadde skjedd. En offentlig oppnevnt kommisjon som gransket forliset, hevdet at båten hadde blitt knust i den beryktede fallgarden utenfor Senja – enten som følge av kantring eller feilnavigasjon. Denne forklaringen ble aldri godtatt av de lokale fiskerne. De hevdet at fartøyet måtte være blitt knust som følge av en kollisjon med et ukjent fartøy. I de 22 årene som er gått siden Utvik Senior forliste, har de ulike oppfatningene vært gjenstand for en bitter debatt.

- Våre funn viser at havarikommisjonen tok feil. Utvik Senior ble ikke knust i fallgarden. Hovedmotoren og andre tunge vrakdeler ligger på cirka 35 meters dyp om lag fire nautiske mil fra land. Forliset har altså skjedd på åpent hav. Det må nå bli opp til ekspertene å fastslå hva som egentlig førte til tragedien, sier Jacobsen.

- Ni unge fiskere omkom da Utvik Senior gikk ned. De 22 årene som har passert uten sikre svar, har vært en tung tid for mange av de pårørende. Jeg håper derfor at det bevismaterialet vi nå kan legge fram, vil føre til at en ny og fullstendig gransking blir iverksatt. Vi vil selvsagt stille alt vårt materiale til disposisjon, sier Jacobsen.

NRK Brennpunkts leting etter fiskebåten og undervannsbildene fra funnstedet vil bli vist i dokumentarfilmen ”Gåten Utvik Senior” i kveld.


NRK Brennpunkt
Egenprodusert dokumentar
Kontaktpersoner: Alf R. Jacobsen, 90 17 77 89 og Georg Blichfeldt, 77 85 82 38.
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00

Bilde
Undervannsbilde (Foto NRK)