Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. august 2002 kl 22.25 Tro, kjærlighet og kultur

Kultur er meningen med livet

Istvan Kisch som
Istvan Kisch som "Loppan" og Curt Appelgren som "Kongen" i forestillingen "I stället för Måsen" i Teaterstudio Lederman (Foto: Jurij Lederman)
I Teaterstudio Lederman i Stockholm arbeider noen ildsjeler som tror at teateret kan forandre verden, og som er overbeviste om at kultur er meningen med livet. – Kultur kan ikke bare være et ”fritidsspørsmål”. Kultur er en tilstand. Man kan vel ikke puste bare på fritiden?

Dette er et sitat fra en av personene i forestillingen ”Mozart versus Salieri”, Teaterstudio Ledermans største suksess hittil, som nå spiller på fjerde året. Mennesket er genialt i sitt vesen, men det geniale kveles ofte og går tapt – hvorfor? Er det rom for en Mozart i dagens samfunn? Eller er Salieri den eneste som får plass? Hvem drepte Mozart? Hvem eller hva dreper kreativitet og genialitet i dag? Rundt disse spørsmålene vever ensemblet i Teaterstudio Lederman en spennende forestilling, der teater, musikk, poesi og filosofi forenes.

Et annerledes teater
Publikum inviteres til en samtale, til å følge selve teaterprosessen og til å stille spørsmål og søke svar sammen med ensemblet. Dette lille teateret har bestått i litt over ti år, et annerledes teater som hele tiden går nye veier og skaper utfordringer.

Programmet inneholder glimt fra flere av Teaterstudio Ledermans produksjoner opp gjennom årene. Selvsagt ”Mozart versus Salieri”, men også fra forestillingene ”I stället för Måsen” – en svimlende reise gjennom Tsjekovs verden – og ”Rothschilds violin”, en forbudt opera.

Jurij Lederman er skuespiller, regissør og grunnleggeren av Teaterstudioet. Han er født i Russland, utdannet i Polen og bosatt i Sverige i mer enn 30 år. Lederman førte med seg hele den store, russiske og østeuropeiske teatertradisjonen. I sitt Teaterstudio har han samlet en gruppe skuespillere, sangere og musikere som med sine åpne, personlige forestillinger gjør at ingen kveld er lik den andre. I Teaterstudio Lederman kan alt skje.

Svensk produksjon
Originaltittel: ”Tro, kärlek & kultur”
Produsent: Viveca Ringmar, SVT Örebro
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Istvan Kisch som ”Loppan” og Curt Appelgren som ”Kongen” i forestillingen ”I stället för Måsen” i Teaterstudio Lederman (Foto: Jurij Lederman)
2 Jurij Lederman som Salieri og Katarina Böhm som Mozart i forestillingen”Mozart versus Salieri” i Teaterstudio Lederman (Foto: Jurij Lederman)