Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 29. desember 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Nepal

Nepal - vilt og vakkert

I kveldens utgave av reisemagasinet "Lonely Planet" tar Ian Wright oss med til Nepal. Vi blir blant annet med på safari i Royal Badia National Park og vandrer i Himalaya. Vi besøker templer og klostre og får oppleve folkelivet.

Ian Wright starter reisen i Nepals hovedstad Katmandu. Det er en hektisk og travel by i rivende utvikling med tilhørende fornøyelser. Ian besøker blant annet noen av de mange fantastiske templene. I Katmandu benytter Ian også anledningen til å prøve det nepalske kjøkken - og han bevilger seg en kveld på byen.

Etter å ha fått en liten språkleksjon drar Ian sørover. Han kommer for sent til bussen og må haike. Men han kommer trygt fram til Royal Badia National Park. På ryggen av en indisk elefant drar Ian sammen med en lokal guide for å finne den bengalske tigeren. Men dessverre viser ikke den sjeldne og sky tigeren seg. Kvelden tilbringer Ian i en nærliggende landsby hvor han møter lokale familier og får være med på en fest.

Vandring i høyden
Herfra tar Ian fly til Lukla, i den østlige delen av Himalaya. Han planlegger å ta seg videre til den populære basaren i Namche og deretter vandre langs en del av Everest Highway. Han finner seg et rimelig hotell og får erfare, på godt og vondt, hva slag mat som tilbys vandrerne. Han får også gode råd om hvordan man skal takle høydesyke. På Pangboche-klosteret får Ian et glimt av det som sies å være en Yetihodeskalle. Neste stopp er Tengpoche-klosteret. Her får Ian overvære en tradisjonell buddhistseremoni. De framfører en dans som skal forestille tilintetgjørelsen av de hedenske gudene i Himalaya.

Senere på sin vandring slår Ian følge med en sherpaguide som har besteget Everest to ganger og kan gi gode råd om trekking så høyt oppe i Himalaya. Sammen ofrer de til gudene, noe som sies skal beskytte vandrere og klatrere.

Bryllupsfest
Ian drar videre til Pumla. Denne byen ligger langt utenfor trekkernes ruter. Etter ytterligere fire timer på hesteryggen befinner Ian seg i en del av Nepal som sjelden får turistbesøk. Ian blir invitert i bryllup. Til sin store overraskelse oppdager han at seremonien omfatter fire brudgommer og én brud! Han nyter til fulle den påfølgende festen hvor det blir konsumert en ikke ubetydelig mengde vin. Det kjennes neste dag, men Ian er likevel både glad og stolt over at han tok denne turen.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53