Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 11. januar 2012 kl 22.30 Dagens dokumentar: De utvalgte

Overgrep mot barn


Tre smågutter ble utnyttet av ulike lærere på den samme engelske kostskolen. Tretti år senere tar Tom, Mark og Alistair fram den tunge hemmeligheten sin. De forteller om de vanskelige årene, og avslører de grusomme tingene lærerne gjorde slik at overgrepene kunne foregå i det skjulte.

Tom, Mark og Alistair gikk på den beste skolen foreldrene kunne betale dem inn på. I åtte-årsalderen ble de sendt til Caldicott, en skole på landsbygda rett utenfor London. Denne skolen forberedte guttene som gikk der for Eton, Harrow, Oxford, Cambrigde og livet generelt.

Foreldrene kunne ikke forestille seg det verste, nemlig det at flere av lærerne i staben var pedofile. De brukte bevisst makten og autoriteten sin for å utnytte mindreårige på de verste og mest ekstreme måtene.

Manipulerende pedofile
I tretti år holdt guttene, senere mennene, de mørke hemmelighetene for seg selv, og skammen spiste seg som verkebyller mer og mer inn i livene deres. I denne filmen bryter de stillheten med imponerende ærlighet og slående integritet.

De ser tilbake på skoletiden og analyserer de utspekulerte metodene som overgriperne brukte for å få overtaket på dem. Overgriperne ødela forholdet de unge guttene hadde til foreldrene sine, og de overbeviste dem om at de ikke hadde noe annet valg enn å gjøre de grusomme tingene som lærerne fortalte dem at de var nødt til å gjøre.

Med fotografier og filmer fra barndommene deres, får vi kjennskap til den manipulerende og onde prosessen de pedofile lærerne setter i gang for å forsikre seg om at handlingene deres aldri ville nå lyset. Filmen forklarer utviklingen av misbruket, fra å være på grensen til uskyldige fremstøt til å være direkte onde og nedverdigende overgrep.

Privatskoler og loven
Både Tom, Mark og Alistair sliter med misbruket de opplevde når de var barn, hver eneste dag. Det var først når foreldrene deres døde at de klarte å bryte stillheten som overgriperne hadde tvunget på dem. Og først da oppdaget Alastair at han som forgrep seg på ham fortsatt underviste på en privat eliteskole i vest- London, hvor han med jevne mellomrom tok med seg gutter på campingturer.

Alle tre gikk til sak mot overgriperne, med hvert sitt utfall: en overgriper ble dømt, en sak ble satt på vent og en sak nådde aldri retten.

Avslutningsvis setter de søkelyset på systemet i dag. Privatskoler er ikke lovpålagt å rapportere misbruk av barn til politimyndighetene. De advarer også foreldre mot å avlevere barna sine til fremmede.

Denne filmen vil treffe rett i hjertet på enhver mor og far. Brutalt ærlige, karismatiske og veltalende ofre for pedofile overgrep forteller at hvis barnet ditt blir misbrukt av en "karriere-pedofil", vil du aldri merke det.

Britisk dokumentar fra 2010.
Originaltittel: Chosen.
Produsert av Channel 4
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 41 50 67 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900