Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 11. juli 2005 kl 20.55 Villmark - Oppdageren: Møte med hmongfolket

Blant fjellfolk i Nord-Vietnam

Den svenske villmarksreporteren Bobo Nordenskiöld hos hmongfolket i Nord-Vietnam.(Foto: SVT)
Den svenske villmarksreporteren Bobo Nordenskiöld hos hmongfolket i Nord-Vietnam.(Foto: SVT)
Den svenske villmarksreporteren Bobo Nordenskiöld er tilbake på NRK med en ny "Villmark"-serie. Igjen bærer ut på spennende ekspedisjoner, blant annet i Nord-Vietnams fjelltrakter, til Kerala på Indias vestkyst, inn i det ville Tanzania og på skogstur gjennom taigaen.

Gjennom åtte programmer tar svenske Bobbo Nordenskjöld seerne med på reiser utenfor allfarvei, til mennesker og steder langt vekk fra den vanlige turiststrømmen… Første stopp er Vietnam, et land vi forbinder med krig, men også med fred.

Amerikakrigen
Selvsagt heter det ikke Vietnamkrigen i dette landet, men Amerikakrigen. Og lenge har nå dette vært ett land og ett folk.

- Først og fremst blir det skildringer av menneskenes hverdag, forteller Bobbo Nordenskjöld, for øvrig etterkommer av Adolf Erik Nordenskiöld som oppdaget Nordøstpassasjen og Otto Nordenskjöld som ledet den første svenske ekspedisjonen til Sydpolen.

- Det dreier seg om ekstreme livsvilkår når vi sammenligner med de vilkårene vi lever under, samtidig er det så mye hos dette folket som vi kjenner oss igjen i.

Det er i de fjerne fjelltraktene langt nord i Vietnam hmongfolket lever, langt vekk fra all innblanding og påvirkning utenfra. De er kjent som dyktige håndverkere, og blant annet smir de sine egne gevær.

Hmongfolket kommer fra langt sør i Kina. Krig og forfølgelse fikk dette folket til å flykte over grensen till Vietnam på slutten av 1800-tallet. Siden ble det krig etter krig – mot kinesere, franskmenn og amerikanere. Midt i alle vanskeligheter har hmongfolket forsøkt å bygge sitt eget liv, alltid med fjellene som et tilfluktssted og en garanti for trygghet.

Svensk reiseserie i åtte deler (2003)
Originaltittel: Vildmark
Kveldens episode: Upptäckaren (1:8)
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57